Groenten en fruit uit uw regio

Fruit uit de regio

'Alle dagen de meest smakelijke peren'

Met in totaal 50 hectare grond in en rond Kapelle is Sjako Kloosterman langzaam uitgegroeid tot een flink fruitteeltbedrijf. 'Met groei hou je dynamiek in je onderneming.' Een positieve instelling, een beetje geluk en het lef om stappen te zetten zijn de ingrediënten van het succes.


Kloosterman verbouwt 90% peren en 10% appels en alles gebeurt in eigen beheer. Zo kunnen er onder meer 1.7 miljoen kilo peren tegelijk gekoeld worden. Al het fruit is Global GAP gecertificeerd. Hierdoor is er continu aandacht voor duurzaamheid, wat de kwaliteit ten goede komt.

 

'Een ideaal klimaat voor onze Elstar en Jonagold appels'

Het klimaat tussen de scheldes in Zeeland is ideaal voor fruitteelt. De gemeente Borsele is dan ook de fruitigste gemeente van Nederland! De appels zijn geteeld volgens de Global GAP regels wat continue aandacht voor duurzaamheid garandeert.

 

Het familiebedrijf heeft 22 hectare boomgaarden rond Heinkenszand. Dit is groot genoeg om efficiënt te kunnen werken, maar niet te groot, zodat alles op het juiste moment gebeurt en de appels van topkwaliteit zijn!

 

 

'Onze appels zijn frisser, knapperiger en langer te bewaren'

Kanzi® betekent ‘Verborgen Schat' in Swahili en met een goede reden. Elke Kanzi® appel is een schat op zich, die 365 dagen per jaar gekoesterd en verzorgd wordt door de teler. Kwaliteit gaat bij Marco voor kwantiteit. Dankzij speciale koelmethoden is de hardheid van de appels beter, blijft de kleur beter en zijn ze frisser en knapperiger. In het familiebedrijf dat is gestart in 1944 is de vierde generatie al werkzaam. Niet alleen de teelt maar ook opslag en sortering wordt met veel liefde en zorg door de familie zelf gedaan.

 

'De appels worden op het familiebedrijf met zorg geteeld'

Elstar en Jonagold appels zijn lekker fris zoetzuur van smaak. De appels worden met zorg geteeld. Er wordt geprobeerd zoveel mogelijk de natuur zijn werk te laten doen door bijvoorbeeld het inzetten van nuttige insecten. In het familiebedrijf wordt dagelijks alles op elkaar afgestemd om de juiste smaak te garanderen. Naast lekkere handappels zijn beide soorten zeer geschikt en heerlijk als moes- en bakappel.

 

Groenten uit de regio

'Een familiebedrijf dat nu gerund wordt door de derde generatie'

De teeltwijze van de komkommers aan de hoge draad is uniek. Hoge draad teelt betekent dat de kop van de plant altijd omhoog
groeit naar het licht. De komkommers groeien allemaal aan de stam van de plant waardoor de smaak voller en de komkommer
knapperiger is. Bovendien is de komkommer veel langer houdbaar. De selectie wordt met de hand gemaakt, hierdoor worden de planten netjes belast en ontstaan mooie volgroeide vruchten. Verder wordt er gestreefd naar een zo hoog mogelijke efficiëntie, hoogwaardige kwaliteit komkommers en balans in de plant waardoor ziektes nagenoeg niet voorkomen. Alle kennis wordt toegepast om het groeiproces zo optimaal mogelijk te maken met een minimale inzet van energie.

 

'Goede insecten eten de schadelijke insecten op'

Kees Verhage teelt volledig biologisch. Ziekten en plagen worden bestreden met natuurlijke bestrijdingsmiddelen: Lieveheersbeestjes gaan bijvoorbeeld de luizen te lijf en sluipwespen moeten de witte vlieg verdrijven. De kwekerij gebruikt enkel organische mest en compost. Bij de teelt blijven dus geen schadelijke resten van chemische bestrijdingsmiddelen achter in en op de vrucht.

In de traditionele teelt groeien planten op substraat. Maar bij Kees staan ze met beide benen in de grond. De plant moet meer moeite doen om water te vinden, waardoor de vruchten langzamer groeien. Ook kan de plant uit de grond veel meer goede stoffen tot zich nemen. In de vruchten zitten dus minder water en meer voedingstoffen. De smaak is hierdoor heerlijk. Zo ontstaan komkommers en tomaten zoals de natuur ze geeft. Ongeveer vanaf half maart t/m eind oktober verkrijgbaar bij Agrimarkt. 

 

'De paprika's worden gekweekt met behulp van restwarmte van andere bedrijven'

Deze (h)eerlijke paprika's worden op duurzame wijze gekweekt met behulp van restwarmte en CO2 van bedrijven uit de buurt. Momenteel wordt 8 ha. paprika geteeld zonder gasaansluiting! Er worden nuttige insecten ingezet in plaats van bestrijdingsmiddelen, de paprika's voldoen dan ook aan de strenge eisen van het Milieukeur. Hierin is De Westerschelde bijna uniek in de paprikateelt in Europa. 

Belangrijkste pijlers om het certificaat te mogen voeren zijn: energiezuinig, goed personeelsbeleid, reductie gewasbeschermingmiddelen, duurzaam omgevingsbeleid, afvalstromen onder controle, gesloten waterhuishouding, biologische bestrijding maximeren.

 

De vruchtbare kleigrond in Geersdijk is een goede voedingsbodem voor pompoenen'

Al vijftien jaar verbouwt Menno van der Zweep pompoenen op land van ‘t Hof Geersdijk, dat al sinds het einde van de 19e eeuw familiebezit is. Op de vruchtbare klei van het Zeeuwse eiland Noord-Beveland groeien de pompoenen prima onder de meeste zonuren van Nederland.

Van der Zweep kweekt drie soorten eetpompoenen. De bekendste is de Uchiki Kuri, de oranje eetpompoen die niet geschild hoeft te worden. Daarnaast de beige Butternut die vanbinnen knaloranje is en de Sweet Mama, een groene pompoen die erg lang houdbaar is. 

 

‘Dankzij de maximale dikte van 3 cm is de prei malser en voller van smaak'

Deze malse prei is door Robert Sandee in samenwerking met de universiteit van Wageningen op water geteeld. Dat is uniek in Nederland! Deze teelt is duurzaam en schoon, voor een gezond product en een schone bodem. De prei is zo goed als zandvrij wat voordelen oplevert bij het schoonmaken. Bij de teelt wordt zoveel mogelijk geprobeerd de natuur haar gang te laten gaan.Tip van Robert: probeer eens prei met wat olijfolie, balsamico azijn, peper en zout van de barbecue, heerlijk!

 

'Elke dag vers gesneden'

De tuinderij van broers Werner en Henry Louwerse is gevestigd op het Zeeuwse Walcheren. Door de ligging aan de Zeeuwse

kust met haar gematigde klimaat, zijn ze in staat vanaf maart tot en met december deze bloemkolen te leveren. De bloemkool wordt geteeld in de volle grond, dus buiten op het land. Met zorg worden voor elke periode in het jaar meerdere rassen geselecteerd zodat ze altijd kwalitatief goede bloemkool kunnen leveren.

 

'Dankzij de kleigrond zijn de spruitjes milder van smaak'

Klompe & van der Linde is een echt familiebedrijf, de boerderij wordt al 200 jaar door deze familie bewoond! Het gematigde klimaat in Zeeland is erg geschikt voor de teelt van spruiten. Dankzij de kleigronden zijn de spruitjes milder van smaak. Spruiten zijn echte vitamine C bommen. Ze bevatten wel vier keer meer vitamine C dan sinaasappelen! Verder zijn ze rijk aan vitamine A, B1, kalium, magnesium, fosfor en vezels. Dankzij de speciale verpakking is versheid gegarandeerd en blijven deze goede stoffen bewaard.

 

Onze gronden zijn de belangrijkste productiemiddelen. Daar zorgen we dan ook goed voor!

De Rode Pipo is een vrij oud ras wat rond 1981 veelvuldig geteeld werd in Zeeland (Noord-Beveland). Na 2007 is het ras in de vergetelheid geraakt, maar sinds 2018 is dit typische streekproduct met Zeker Zeeuws keurmerk weer terug van weggeweest in de regio. Het bedrijf van Steven Dees is gevestigd op Noord-Beveland. Duurzaamheid staat er hoog in het vaandel. Er wordt altijd gezocht naar de meest perfecte gronden voor de teelt van de rode Pipo. "Wij willen producten leveren, die ons trots maken!"

De Rode Pipo is een iets kruimige aardappel met een rode schil, een iets zoete smaak en rijk aan vitamine C. Hij kan uitstekend gebruikt worden om te koken, bakken en pureren.

 

'Jaarrond lekkere, sterke en gezonde aardappelen'

De nieuwe oogst aardappelen van Kees Bijl is geteeld op het eiland Tholen en omstreken. De vele zonuren en goede kleigrond in deze regio zorgen jaarrond voor lekkere, sterke en gezonde aardappelen. Het bedrijf is van diverse benodigde certificaten voorzien, waaronder Milieukeur en Global GAP. Op deze manier wordt aangetoond dat de teelt en verwerking op een verantwoorde manier en volgens de wettelijk gestelde normen heeft plaatsgevonden.

 

'Alles op de boerderij wordt biologisch geteeld op de echte Walcherse klei'

Samen met zijn vrouw en 4 kinderen werkt René Dingemanse met veel plezier op hun boerderij met minicamping ‘Zeeuws Hof". Zij leveren aan Agrimarkt rode bieten en knolselderij. De producten worden biologisch geteeld waarbij de kwaliteit van de producten bovenaan staat. Er wordt zowel handmatig als machinaal geoogst, waarbij met de grootste zorg aandacht wordt besteed aan het behoud van kwaliteit van de kostbare landbouwgrond: de Walcherse kleigrond, dé voedingsbodem van de producten.

 

 

'Het overgrote deel is zaaiuien, die groeien langzamer maar zijn beter van kwaliteit en langer houdbaar'

 

Koen en Marcel Nieuwenhuijse leiden samen M.B. Nieuwenhuijse b.v., dat in 1982 is opgericht door hun vader. Het bedrijf is gespecialiseerd in de verwerking, levering en distributie van uien. Marbo is de handelsnaam van M.B. Nieuwenhuijse en is welbekend in binnen- en buitenland. Het bedrijf kenmerkt zich door een directe en efficiënte werkwijze. Kwaliteit, flexibiliteit en voedselveiligheid staan hier centraal."

 

'Wij leveren al sinds 1985 zeegroenten aan Agrimarkt'

 

Deze zacht zoute zeegroente wordt door het familiebedrijf op diverse locaties in Schouwen Duiveland geteeld. Van ca. april/mei tot oktober is de zeekraal en lamsoor van Zeeuwse bodem verkrijgbaar.
Zeekraal moet een mooie groene kleur hebben, stevig zijn en een lengte hebben tussen de 3 en 10 cm. U bereidt het knapperig door kort roerbakken of u kunt het boterzacht fruiten en stoven met een uitje. Zeekraal is geblancheerd ook een heerlijke smaakmaker in salades."