Groenten en fruit uit uw regio

De vruchtbare kleigrond in Geersdijk is een goede voedingsbodem voor pompoenen'

 

Al tien jaar verbouwt Menno van der Zweep pompoenen op land van ‘t Hof Geersdijk, dat al sinds het einde van de 19e eeuw familiebezit is. Van der Zweep kweekt drie soorten eetpompoenen. De bekendste is de Uchiki Kuri, de oranje eetpompoen die niet geschild hoeft te worden. Daarnaast de beige Butternut die vanbinnen knaloranje is en de Sweet Mama, een groene pompoen die erg lang houdbaar is. Aan de pompoen vindt u een label met een heerlijk recept!

 

‘Prei geteeld op water, voor een gezond zandvrij product en een schone bodem'

 

Deze malse prei is door Robert Sandee in samenwerking met de universiteit van Wageningen op water geteeld. Dat is uniek in Nederland! Deze teelt is duurzaam en schoon, voor een gezond product en een schone bodem. De prei is zo goed als zandvrij wat voordelen oplevert bij het schoonmaken. Door de maximale dikte van 3 cm is de prei vol van smaak. Bij de teelt wordt zoveel mogelijk geprobeerd de natuur haar gang te laten gaan.Tip van Robert: probeer eens prei met wat olijfolie, balsamico azijn, peper en zout van de barbecue, heerlijk!

 

'Elke dag vers gesneden'

 

De tuinderij van broers Werner en Henry Louwerse is gevestigd op het Zeeuwse Walcheren. Door de ligging aan de Zeeuwse

kust met haar gematigde klimaat, zijn ze in staat vanaf maart tot en met december deze bloemkolen te leveren. De bloemkool wordt geteeld in de volle grond, dus buiten op het land. Met zorg worden voor elke periode in het jaar meerdere rassen geselecteerd zodat ze altijd kwalitatief goede bloemkool kunnen leveren.

 

'Een ideaal klimaat voor onze Elstar en Jonagold appels'

 

Het klimaat tussen de scheldes in Zeeland is ideaal voor fruitteelt. De gemeente Borsele is dan ook de fruitigste gemeente van Nederland! De appels zijn geteeld volgens de Global Gap regels wat continue aandacht voor duurzaamheid garandeert.

 

Het familiebedrijf heeft 22 hectare boomgaarden rond Heinkenszand. Dit is groot genoeg om efficiënt te kunnen werken, maar niet te groot zodat alles op het juiste moment gebeurt en de appels van topkwaliteit zijn!

 

 
14 Feb
2014

'Dankzij de kleigrond zijn de spruitjes milder van smaak'

Spruiten zijn echte vitamine C bommen. Ze bevatten wel vier keer meer vitamine C dan sinaasappelen! Verder zijn ze rijk aan vitamine A, B1, Kalium, Magnesium, Fosofor en vezels. Dankzij de speciale verpakking is versheid gegarandeerd en blijven deze goede stoffen bewaard. Het gematigde klimaat in Zeeland is erg geschikt voor de teelt van spruiten. Dankzij de kleigronden zijn de spruitjes milder van smaak. Het is een echt familiebedrijf, de boerderij wordt al 200 jaar door deze familie bewoond! Kook spruiten 10-12 minuten in ruim water voor de beste smaak en behoud van vitamines.


 
14 Feb
2014

'Alle dagen de meest smakelijke peren'

Met in totaal 50 hectare grond in en rond Kapelle is Sjako Kloosterman langzaam uitgegroeid tot een flink fruitteeltbedrijf. 'Met groei hou je dynamiek in je onderneming.' Een positieve instelling, een beetje geluk en het lef om stappen te zetten zijn de ingrediënten
van het succes.


Kloosterman verbouwt 90% peren en 10% appels en alles gebeurt in eigen beheer. Zo kunnen er onder meer 1.7 miljoen kilo peren tegelijk gekoeld worden. Al het fruit is Global GAP gecertificeerd. Hierdoor is er continu aandacht voor duurzaamheid, wat de kwaliteit ten goede komt.

 

'De aandacht voor duurzaamheid komt in alle facetten van het bedrijf terug en zorgt voor een eerlijk en gezond product.'

Zo worden plagen en ziekten op biologische en natuurlijke wijze bestreden en de kassen verwarmd met restwarmte van een energiecentrale.


Begin jaren ‘60 heeft de opa van Peet het bedrijf opgezet en inmiddels staat dus de derde generatie aan het roer van het nu 6 hectare grote bedrijf.

 

'Onze appels zijn frisser, knapperiger en langer te bewaren'

Kwaliteit gaat bij Marco voor kwantiteit. Dankzij speciale koelmethoden is de hardheid van de appels beter, blijft de kleur beter en zijn ze frisser en knapperiger. In het familiebedrijf dat is gestart in 1944 is de vierde generatie al werkzaam. Niet alleen de teelt maar ook opslag en sortering wordt met veel liefde en zorg gedaan door de familie zelf gedaan.

 

 

'Een familiebedrijf dat nu gerund wordt door de derde generatie'

De teeltwijze van de komkommers aan de hoge draad is uniek. Hoge draad teelt betekent dat de kop van de plant altijd omhoog
groeit naar het licht. De komkommers groeien allemaal aan de stam van de plant waardoor de smaak voller en de komkommer
knapperiger is. Bovendien is de komkommer veel langer houdbaar. De selectie wordt met de hand gemaakt, hierdoor worden de planten netjes belast en ontstaan mooie volgroeide vruchten. Verder wordt er gestreefd naar een zo hoog mogelijk efficiency, hoogwaardige kwaliteit komkommers en balans in de plant waardoor ziektes nagenoeg niet voorkomen. Alle kennis wordt toegepast om het groeiproces zo optimaal mogelijk te maken met een minimale inzet van energie.

 

'De appels worden op het familiebedrijf met zorg geteeld'

Elstar is lekker fris zoetzuur, Jonagold is wat zoeter. De appels worden met zorg geteeld. Er wordt geprobeerd zoveel mogelijk de natuur zijn werk te laten doen door bijvoorbeeld het inzetten van nuttige insecten. In het familiebedrijf wordt dagelijks alles op elkaar afgestemd om de juiste smaak te garanderen. De Jonagold is naast een lekkere handappel ook een heerlijke moes- en bakappel.

 

'Het biologische tomatensap is puur natuur'

Kees Verhage van kwekerij De Noordhoek in Kapelle is de enige producent van biologische tomatensap in Nederland, gemaakt van Nederlandse (Zeeuwse) eigengeteelde tomaten. Het tomatensap is puur natuur, zonder toevoegingen en heeft de volle smaak van vroeger. U kunt het sap zo drinken, maar het is ook heerlijk om soep of pasta mee te koken. Proef het verschil!

 

Kwekerij De Noordhoek teelt volledig biologisch. Ziekten en plagen worden alleen bestreden met natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Lieveheersbeestjes gaan bijvoorbeeld de luizen te lijf en sluipwesten verdrijven de witte vlieg. Goede insecten eten dus de schadelijke op. Verder gebruikt de kwekerij enkel organische mest en compost. Bij de biologische teelt blijven geen schadelijke resten van chemische bestrijdingsmiddelen achter in en op de vrucht.

 

Ongeveer vanaf half maart t/m eind oktober levert Kees Verhage ook biologische geteelde komkommers en trostomaten aan Agrimarkt. 

 

'Cradle to cradle gekweekt met behulp van restwarmte van andere bedrijven'

 

Deze (h)eerlijke paprika's worden op duurzame wijze gekweekt met behulp van restwarmte en co2 van bedrijven uit de buurt. Er worden nuttige insecten ingezet in plaats van bestrijdingsmiddelen, de paprika's voldoen dan ook aan de strenge eisen van het Milieukeur.