Alles voor een overheerlijke Kerst!

Geplette krieltjes uit de oven met crème fraîche en platte peterselie

Zien deze geplette aardappels er niet lekker uit? Ze zijn krokant en zacht tegelijk. En heerlijk op smaak dankzij knoflook en een dip met crème fraîche en platte peterselie.

 

Bereidingstijd: 40 minuten
Oventijd: 40-50 minuten

 

Dit zit erin voor 4-6 personen:

  • 1 kg krieltjes met schil, schoongeboend
  • olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 citroenen, schil geraspt en in plakken
  • 5 el crème fraîche
  • 20 gr platte peterselie, fijngehakt
  • zwarte peper
  • zout


Zo maakt u het:

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Kook de aardappels met een flinke hoeveelheid zout tot u er eenvoudig met een vork in prikt. Giet de aardappels af en laat ze uitstomen met het deksel op de pan.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de aardappels op. Druk ze deels plat. Bijvoorbeeld met de achterkant van een glas. Doe dit voorzichtig.
  4. Besprenkel de aardappels royaal met olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Leg ook nog 2 knoflooktenen op de bakplaat en wat schijfjes citroen.
  5. Zet de bakplaat met de aardappeltjes 40 - 50 minuten in de oven. Draai de aardappels halverwege een keer om. Het maakt niet uit dat de aardappels uit elkaar vallen. De kleinere stukken worden extra krokant, wat heel lekker is. Houd dan wel de baktijd even in de gaten, zodat ze niet verbranden.
  6. Als de baktijd bijna verstreken is, haalt u de knoflook uit de oven. Hak de zachte knoflook fijn en meng samen met de platte peterselie, het grootste gedeelte van de geraspte citroen, en een scheutje olijfolie door de crème fraîche.
  7. Haal de aardappels uit de oven en leg ze op een serveerschaal. Verdeel het crème fraîche mengsel erover. Garneer met platte peterselie, zwarte peper en eventueel wat citroenzeste.