Witte asperges met roombotersaus, krokant gebakken spek, eitjes en krieltjes in de schil


Bereidingstijd: 40 minuten


Dit zit erin voor 4 personen:

 

  • 750 gr krieltjes in de schil
  • 1 kg witte asperges, uiteinden verwijderd en geschild
  • 8 eieren
  • 100 gr ontbijtspek
  • 75 gram roomboter
  • 2 el bloem
  • 1 citroen, de schil geraspt
  • 375 ml melk
  • 125 ml slagroom
  • 2 tl mierikswortel
  • peper
  • zout
  • 4 takjes platte peterselie, fijngehakt

 

Zo maakt u het: 

 

  1. Kook de krieltjes in 10 minuten beetgaar. Giet af en laat uitstomen.
  2. Kook de asperges in een pan met ruim water en een snuf zout in 10 tot 12 minuten gaar. Prik er even met een vorkje in om te controleren of u de gaarheid goed vindt. Wilt u ze zachter? Kook dan wat langer.
  3. Kook de eieren in 7 minuten gaar. Pel ze en prak fijn.
  4. Bak de plakjes ontbijtspek krokant in de koekenpan. Laat uitlekken op een bord met keukenpapier.
  5. Smelt de roomboter in een steelpan. Roer de bloem erdoor. Bak kort op een laag vuur. Roer daarna de melk, room en citroenrasp erdoor. Breng aan de kook en laat 1 minuut pruttelen. Breng op smaak met zout en veel peper. Voeg de platte peterselie en mierikswortel toe. 
  6. Leg de asperges, na het koken, op een theedoek zodat het meeste vocht daarin trekt en de asperges mooi droog worden.
  7. Schep de asperges op een schaal. Verdeel daar de eieren en het grootste gedeelte van de roombotersaus overheen. Verkruimel daarna de plakjes ontbijtspek over de witte asperges en serveer met de gekookte krieltjes.