Salade niçoise met knoflooktoast


Salade niçoise wordt op veel verschillende manieren gegeten. Wij gaan voor een variant zonder aardappel. Zo is de salade net iets lichter. Uiteraard kunt u altijd nog wat gekookte krieltjes toevoegen. De knoflooktoast weglaten adviseren we dan weer niet, want die smaakt geweldig met alle ingrediënten van deze salade niçoise.

 

Bereidingstijd: 25 minuten

 

Dit zit erin voor 4 personen:


Voor de salade:

  • 4 eieren
  • 200 gr haricot verts, uiteinden verwijderd
  • 2 blikjes tonijn in water, uitgelekt
  • 200 gr zwarte olijven
  • 1 blikje ansjovisfilets
  • 12 cherrytomaten, gehalveerd
  • 6 radijsjes, in stukjes
  • peper
  • zout
  • olijfolie

 

Voor de knoflooktoast:

  • 1 wit stokbrood, in plakken
  • 1 teen knoflook, in zijn geheel
  • olijfolie

 

Voor de dressing:

  • 3 tl dijon mosterd
  • 3 takjes dille, fijngehakt
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 2 el rode wijnazijn
  • 8 el extra vierge olijfolie

 

Zo maakt u het:

 

  1. Kook de eieren in 6 minuten hard. Laat ze schrikken in koud water en laat onder koud water staan, tot de eieren zijn afgekoeld. Pel ze daarna en snijd in kwarten.
  2. Blancheer de haricots verts 5 tot 7 minuten in kokend water. Giet af en koel direct terug in koud water. Zo blijven de boontjes mooi groen.
  3. Meng de tonijn met één eetlepel olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
  4. Leg nu de eieren, haricot verts, tonijn, ansjovis, tomaat, radijs en zwarte olijven op een schaal.
  5. Voor de knoflooktoast legt u de plakken stokbrood op een bakplaat. Verdeel er olijfolie, peper en zout over. Zet onder de grill tot de plakken stokbrood bruin kleuren. Haal uit de oven en smeer de toast in met een teentje knoflook.
  6. Maak als laatste de dressing. Meng de mosterd, dille, knoflook, rode wijnazijn en olijfolie met elkaar.
  7. Verdeel net voor u de salade niçoise serveert wat dressing over alle onderdelen en serveer de overgebleven dressing bij de salade.