Marokkaanse stoofpot met lam, tomaten en kikkererwten


Oorspronkelijk maakt u dit stoofgerecht met lam in de tajine. Dit is een aardewerken stoofpot en wordt veel gebruikt in de Marokkaanse keuken. Heeft u deze niet? Geen probleem. Deze lamstajine maakt u net zo makkelijk in een braadpan. Kruidige smaken en een mooie mix van hartig en zoet.


Bereidingstijd: 30 minuten
Kooktijd: minimaal 90 minuten


Dit zit erin voor 4 tot 6 personen:

 

  • 750 gr lamsvlees, in blokjes van 2 bij 2 cm
  • olijfolie  
  • 2 uien, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 3 cm gember, geschild en fijngehakt
  • 2 tl komijnzaad
  • 2 tl kurkuma
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 citroen
  • 3 el tomatenpuree
  • 3 tl honing
  • 2 blikjes tomatenblokjes
  • 1 blik kikkererwten, uitgelekt
  • 1 liter kippenbouillon


Voor de garnering:

  • verse koriander en fijngehakte pistachenootjes

 

Zo maakt u het:

  1. Verhit een flinke hoeveelheid olijfolie in een braadpan en bak de stukken lamsvlees bruin aan alle kanten. Doe dit eventueel in porties, als niet al het vlees tegelijk in de pan past. Schep uit de pan, leg op een bord en zet weg.
  2. Doe extra olijfolie in de pan en fruit de uien en knoflook. Voeg na 5 minuten de gember, komijnzaad, kurkuma en kaneelstokjes toe. Bak nog eens 3 minuten.
  3. Knijp het sap van de hele citroen bij de specerijen en voeg de tomatenpuree en honing toe. Roer goed en laat op een zacht vuur 5 minuten koken.
  4. Voeg het lamsvlees, de tomatenblokjes, kikkererwten en de bouillon toe. Breng aan de kook en laat met het deksel half op de pan minimaal 1,5 uur stoven of tot het vlees zacht genoeg is.
  5. Breng de lamstajine op smaak met zout en peper.
  6. Garneer met koriander en pistachenootjes.

 

Tip! Serveer met couscous.