Gebakken kabeljauw met frisse rijstsalade

 

Neem een hap van deze frisse rijstsalade en u weet direct dat het lente is. Extra lekker met een gebakken kabeljauwfilet erbij. De stukjes ansjovis geven het gerecht een beetje pit. Heeft u na Pasen nog wat over? Ook in een bakje mee naar het werk is het een heerlijke salade.


Bereidingstijd: 20 minuten


Dit zit erin voor 4 personen:


  • 200 gr rijst
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 150 gr doperwtjes, uit de vriezer
  • olijfolie
  • ½ bosje platte peterselie, fijngehakt
  • 1 bosje basilicum, grof gesneden
  • ½ bosje munt, fijngehakt
  • 2 ansjovisfilets, in stukjes
  • 2 el witte wijnazijn
  • 8 el extra vierge olijfolie
  • peper
  • zout
  • roomboter
  • 4 kabeljauwfilets
  • 1 citroen, in partjes

 

Zo maakt u het:

 

  1. Kook de rijst in ruim water gaar zoals op de verpakking staat.
  2. Verhit een scheut olijfolie in de koekenpan en bak de sjalot en knoflook glazig. Haal na 5 minuten van het vuur.
  3. Zet een pan met water op. Zodra het water kookt, blancheert u de doperwtjes een halve minuut. Giet af en doe de erwtjes direct in een bak met ijswater om ze terug te koelen. Zo blijven de erwtjes mooi groen.
  4. Meng alle groene kruiden en de ansjovis met de extra vierge olijfolie en witte wijnazijn. Breng op smaak met peper en zout en schep samen met het uimengsel door de rijst.
  5. Smelt een flinke klont roomboter in de pan en bak de kabeljauw circa 2 minuten aan beide kanten.
  6. Schep wat rijstsalade op een bord, leg er een stuk gebakken kabeljauw op en serveer met partjes citroen.