Uren tafelen, gerechtjes delen en van alles proeven. Klinkt u dit als muziek in de oren? Ga deze kerst dan voor shared dining. Het idee is dat u kleine gerechten maakt, allemaal verschillend. Deze zet u op tafel en iedereen geniet ervan. Om u te inspireren 3 handige tips en een lekker recept dat perfect past bij shared dining.

 

 1. Wissel vis, vlees en vegetarische gerechten met elkaar af. Zo is er voor ieder wat wils en heeft u heel veel verschillende smaken.
 2. Kies niet voor te grote en te zware gerechten. Een beetje brood erbij is lekker, maar liever niet te veel.
 3. Voeg gerechten toe met veel groente. Bijvoorbeeld geroosterde groente of een lekkere salade.


Oesters met citroensap, druppeltje olijfolie en Parmaham crunch

Bereiding: 20 minuten

 

Dit zit erinvoor 4 personen:

 • 12 oesters
 • 75 gr Parmaham
 • olijfolie
 • ½ citroen
 • 2 takjes platte peterselie, de blaadjes fijngehakt

 

Zo maakt u het:

 

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Bekleed een bakblik met bakpapier en leg hier de plakken Parmaham op, zet in de oven. Haal de ham er na 10 minuten uit. De plakken komen wat taai uit de oven, maar eenmaal afgekoeld worden ze vanzelf knapperig.
 3. Hak de Parmaham fijn.
 4. Open de oesters met een oestermes. Steek het mes in de scharnier. Wrik rustig met een draaiende polsbeweging. Zodra de oester opent, snijd u de sluitspier door met het mes langs de vlakke kant te schrapen. Snijd de oester aan de onderkant los en draai eventueel om. Bescherm wel uw handen met een theedoek!
 5. Leg de oesters op het bord. Bestrooi elke oester met knapperige Parmaham, een druppeltje olijfolie, citroensap en platte peterselie.

 

Om uw shared dinner compleet te maken kunt u ook het recept gerookte zalm met avocadomousse en een plankje met paté en confituur op tafel zetten!