Beef Wellington van rosbief

Een echte klassieker, deze beef wellington. Het is niet het makkelijkste recept, maar wel een gerecht wat u echt een keer gemaakt moet hebben. Wij kiezen voor rosbief, maar ossenhaas of varkenshaas smaakt ook goed verpakt in bladerdeeg.

 

Bereidingstijd: 50 minuten
Oventijd: 30-40 minuten

 

Dit zit erin voor 4-6 personen:

  • 750 gr rosbief, op kamertemperatuur
  • zout
  • zwarte peper
  • roomboter
  • olijfolie
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 takjes rozemarijn, de naaldjes fijngehakt
  • 400 gr kastanjechampignons, fijngehakt
  • 3 el paneermeel
  • bloem
  • 1 of 2 rollen bladerdeeg, haal circa 10 minuten voor u het deeg gebruikt, uit de koelkast
  • 100 gr pancetta
  • 1 ei, geklutst

 

Voor de jus:

  • 2 sjalotten, fijngehakt
  • olijfolie
  • 2 tl honing
  • 100 ml rode wijn
  • 2 el bloem
  • 1 tl mosterd
  • 600 ml runderbouillon

 

Zo maakt u het:

  1. Verwarm de oven voor op 210 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Wrijf de rosbief in met zout en peper.
  3. Zet een koekenpan op hoog vuur. Smelt hier een flinke klont boter in en giet er een scheut olijfolie bij. Schroei het vlees aan alle kanten dicht. Haal de rosbief uit de pan en leg op een bord. Bewaar het vet, want dat is de basis voor een heerlijke jus.
  4. Smelt een klont roomboter in de wok. Fruit de rode ui, knoflook en rozemarijn op een zacht vuur. Zodra de ui glazig is, voegt u de kastanjechampignons toe. Bak op hoog vuur tot de paddenstoelen lichtbruin kleuren en gaar zijn. Zorg dat er zoveel mogelijk vocht verdampt. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Verplaats de paddenstoelen van de wok naar een grote snijplank. Hak ze met een groot mes zo fijn mogelijk zodat u de paddenstoelen makkelijker op het bladerdeeg smeert. Meng het paneermeel erdoor. Dit absorbeert het vocht wat nog in de paddenstoelen zit.
  6. Strooi wat bloem op het aanrecht en rol het bladerdeeg uit. Zorg dat het bladerdeeg groot genoeg is om het hele stuk vlees te bedekken en ook nog een klein randje over te laten.
  7. Verdeel de pancetta over het bladerdeeg. Laat aan alle kanten 5 cm vrij. Smeer de pancetta in met het paddenstoelenmengsel. Leg het vlees erop en rol het deeg strak om het vlees. Druk goed aan en duw de uiteinden plat met een vork.
  8. Is uw stuk vlees te groot om helemaal in te pakken met 1 rol bladerdeeg? Gebruik dan 2 rollen. Leg het vlees op het ene stuk deeg en bedek het met het andere stuk. De randjes plakt u aan elkaar met geklutst ei en druk aan met een vork. Teveel aan bladerdeeg haalt u weg.
  9. Snijd voorzichtig een ruitpatroon in het deeg, zorg dat u niet door het deeg gaat. Dit hoeft niet per se, maar ziet er wel mooi uit.
  10. Bestrijk de beef wellington aan alle kanten met ei. Dit zorgt voor een glans.
  11. Leg de beef wellington op de bakplaat. Zet de bakplaat circa 2 minutenop het vuur. Dit zorgt ervoor dat de onderkant goed gaart.
  12. Zet de rosbief nu 30 tot 40 minuten in de oven.
  13. Haal de Beef Wellington uit de oven en laat hem nog 5 minuten rusten voor u hem serveert.

 

Tip! De beef wellington smaakt zo al lekker, maar wie weet wil u er wel een jus bij maken? Bak 2 fijngehakte sjalotten in het vet van het aanbraden van de rosbief. Voeg nog wat extra olijfolie toe. Na 15 minuten doet u 2 tl honing bij de sjalotten. Roer door en schenk 100 ml rode wijn erbij. Roer weer door. Voeg nu 2 el bloem, 1 tl mosterd en 600 ml runderbouillon toe. Laat koken tot de saus dikker wordt. Mix met de staafmixer en haal door een zeef. Serveer de warme jus met de beef wellington.