Alles voor een overheerlijke Kerst!

Salade van gerookte eendenborst met ingemaakte witte druiven en flinterdunne croutons

Beleg een flinterdunne crouton met een plakje gerookte eendenborst, een paar ingemaakte witte druiven erop, blaadje sla erbij. Zo proeft u alle smaken in één keer. Een heerlijk voorgerecht, wat net even anders is dan anders.

 

Bereidingstijd: 35 minuten

Wachttijd: +- 5 uur

 

 

Dit zit erin voor 6 personen:

  • 150 ml witte wijnazijn
  • 50 ml rode wijnazijn
  • 125 gr rietsuiker
  • 4 jeneverbessen
  • 1 kaneelstokje
  • 350 gr witte druiven
  • 50 gr pecan- en hazelnoten
  • 1 stokbrood, in flinterdunne plakken gesneden
  • ½ kropsla
  • 2 el olijfolie
  • 2 tl rode wijnazijn
  • 240 gr gerookte eendenborst
  • zout
  • zwarte peper

 


Zo maakt u het:

  1. Breng de witte en rode wijnazijn samen met de suiker, jeneverbessen en het kaneelstokje aan de kook. Roer goed door zodat de suiker oplost.
  2. Voeg de druiven toe en kook ze 5-10 minuten mee, tot de druiven zacht zijn.
  3. Doe de druiven samen met de azijn in een gesteriliseerde pot of weckpot en sluit af en laat afkoelen. Zet daarna minimaal 4 uur in de koelkast.
  4. Net voor u de salade serveert maakt u de flinterdunne croutons. Verwarm de grill van de oven voor en gril de plakken stokbrood aan beide kanten, tot ze goudbruin en knapperig zijn. Haal uit de oven en laat afkoelen.
  5. Rooster nu ook de noten in een droge koekenpan, tot ze licht verkleuren. Zet apart.
  6. Meng de sla met olijfolie en eventueel 1 of 2 theelepels rode wijnazijn. Breng op smaak met zout en zwarte peper.
  7. Serveer de plakjes gerookte eendenborst samen met de krulsla. Verdeel daar wat van de geroosterde noten over en eet samen met de ingemaakte witte druiven.

 

Tip! De ingemaakte witte druiven smaken ook heel goed bij de gebakken camembert of het plankje met paté. Vervang de confituur dan voor deze druiven.