Natuurlijk Agrimarkt!

16 Jan
2012

 

 

Verantwoorde producten zijn nu eenvoudig te herkennen in de winkel. Agrimarkt heeft in kaart gebracht welke producten in het assortiment biologisch, Fair Trade, duurzaam & milieubewust of streekproduct zijn. Deze herkent u voortaan aan de symbolen in het schap. Zo wordt het voor u eenvoudig om de verantwoorde keuze te herkennen en te kiezen.

 

 

Streekproducten

Streekproducten zijn een verantwoorde keuze. Omdat de producten niet eerst de halve wereld over zijn gegaan is de CO2 uitstoot per product (de ‘CO2 footprint' ) kleiner. Bovendien steunt u bedrijven in de regio. Agrimarkt is een dochteronderneming van boerencoöperatie CZAV, dé agrarische coöperatie van Zuid-West Nederland - van en voor boeren. In tegenstelling tot veel andere supermarkten zit Agrimarkt dus dicht bij de bron. Zo maakt Agrimarkt zich sterk om groente, fruit en andere regionale producten van leden van de CZAV te betrekken en verkopen. Agrimarkt hanteert als definitie voor streekproducten dat de meeste toegevoegde waarde heeft plaatsgevonden in de Zuid-Westelijke regio van Nederland (Zeeland, Zuid-Holland, West-Brabant).


 

Biologisch

Biologische producten kunt u bij Agrimarkt herkennen aan het Natuurlijk AM biologisch symbool. Biologisch is de manier om lekker en divers eten te produceren met respect voor de natuur, zonder chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Behalve voedsel kan het ook verzorgingsproducten of bijvoorbeeld tuin & dier artikelen betreffen. Het gaat altijd om leven: producten afkomstig van planten of dieren. Alleen producten die voldoen aan de erkende biologische keurmerken worden ook zo in het schap aangeduid. Voorbeelden hiervan zijn het EKO-keurmerk en het Europees Bio-keurmerk.

 

Duurzaam & milieubewust

Bij de productie of teelt van deze producten wordt meer dan bij vergelijkbare producten verantwoord omgegaan met dieren en milieu. Zo bestaat voor vis bijvoorbeeld het msc keurmerk, dé standaard voor duurzaam gevangen vis. Daarnaast zijn producten als scharrelvlees of Meatlight, wat bestaat uit een mix van vlees en plantaardige vezels, duurzaam & milieubewust. Ook uw bloemen en planten kunt u bij Agrimarkt verantwoord kopen. Agrimarkt verkoopt meer en meer van MPS (Milieu Project Sierteelt) gecertificeerde kwekerijen.

 

Verder is binnen ons tuinassortiment ook een verantwoorde keuze te maken met bijvoorbeeld natuurlijke grondverbeteraars of bestrijdingsmiddelen.

 

 

Fair Trade

Eerlijke handel of Fair Trade bevordert de duurzame ontwikkeling in de internationale handel, met name bij de export van arme landen naar rijke Westerse landen. Fair trade betekent dat bijvoorbeeld koffieboeren, cacaoboeren of bananenboeren in Latijns-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië een eerlijke prijs krijgen voor hun exportproducten. Een prijs die in verhouding staat tot de werkelijke productiekosten, en niet een prijs die wordt bepaald door de verhoudingen op de internationale markt. Fairtrade-producten dienen daarnaast te voldoen aan strenge milieueisen.

 

Alleen producten die voldoen aan een erkend Fair Trade keurmerk zoals Max Havelaar worden ook in het schap zo aangeduid.