Advies van het NKFD

Advies van het NKFD

Het Nederlands KankerFonds voor Dieren (NKFD) ondersteunt en initieert projecten die leiden tot het vroeg opsporen van allerlei soorten kanker bij dieren en het verbeteren van de behandelmethodes, zodat de kwaliteit van leven van dieren met kanker wordt verhoogd.

 

In deze maandelijkse rubriek geeft het NKFD u het beste advies voor uw huisdier.

 

Meer weten over het NKFD? www.nkfd.nl

 

 

Laatst verschenen column:

 

Onderzoek naar schildklierkanker

door NKFD, 18 maart 2019

 

Het Nederlands KankerFonds voor Dieren bevordert en ondersteunt wetenschappelijk onderzoek. Zowel naar de diagnostiek als de behandeling van kanker bij gezelschapsdieren. Eén van de onderzoeken die wij momenteel (financieel) ondersteunen is het onderzoek naar schildklierkanker bij de Duitse Staande Langhaar.

 

Waarom specifiek een onderzoek voor dit ras? De volgende vragen hebben hiertoe geleid:


- Er was aanleiding om te denken dat deze vorm van kanker aanzienlijk vaker voorkomt bij dit ras dan andere hondenrassen. Maar is dat zo?

 

- De diagnose lijkt bij dit ras op jongere leeftijd te worden gesteld dan normaal is voor schildklierkanker. Maar klopt dat?
- En als bovenstaande vragen met ja beantwoord kunnen worden, dan speelt erfelijkheid zeer waarschijnlijk een rol. Maar is dat ook zo?

 

Klik hier voor meer informatie over het onderzoek. Als donateur is het mogelijk om uw donatie beschikbaar te stellen voor een specifiek project of onderzoek. Zo zamelde de vereniging van Duitse Staande Langhaar geld in voor dit specifiek onderzoek.

 

 


 

 

Steun het NKFD in de strijd tegen kanker bij huisdieren. Agrimarkt doneert een deel van de opbrengst van de verkoop van Karakter diervoeding aan het NKFD.

 


Lees meer berichten van het NKFD:

 

Tandenpoetsen?!

door NKFD, 18 februari 2019

 

Een stralende lach met een mooi gebit vinden we als mens belangrijk. Maar hoe verzorgt u het gebit van uw hond of kat? Poetst u, of laat u tandsteen verwijderen?

 

Een gebit dat in goede staat verkeert heeft veel invloed op de gezondheid van uw huisdier. Het regelmatig schoonmaken van het gebit en daarnaast het controleren van de mond(holte) en tong van uw huisdier draagt bij aan een vroege detectie van tumoren in de mondholte. Begin op een jonge leeftijd met het poetsen van het gebit van uw hond of kat. Maar kijk daarnaast ook verder dan de tandenborstel lang is. Controleer de mond van uw gezelschapsdier periodiek en vergeet hierbij niet om onder de tong te kijken. Een zweertje of bultje in de mond kan namelijk het begin zijn van kanker.

 

Een regelmatige controle, bijvoorbeeld één keer per maand, van de mondholte en het gebit van uw gezelschapsdier is belangrijk. Uw dierenarts kan u tonen hoe een goede mondinspectie uitgevoerd moet worden.

 

 


 

 

 

 

Vijf tips voor 2019

door NKFD, 21 januari 2019

 

Het bestuur van het NKFD wenst u en uw gezelschapsdier een mooi en bovenal gezond 2019 toe. Januari is weer aangebroken, de maand waarin we vol nieuwe energie aan de slag gaan met onze goede voornemens voor dit jaar.

 

Ook dit jaar zetten wij ons weer in om kanker bij dieren de baas te worden. Om het jaar goed te beginnen hebben we aantal tips:

 

1. Controleer periodiek de huid van uw gezelschapsdier op knobbels of bobbels. Bijvoorbeeld een keer per maand tijdens het borstelen.


2. Houd het gebit van uw gezelschapsdier schoon door bijvoorbeeld te poetsen en controleer de mond regelmatig op rode plekjes, bobbels en/of zweren.


3. Laat uw gezelschapsdier periodiek controleren door uw dierenarts.


4. Houd bij een hoge UV-straling uw gezelschapsdier binnen. Zeker dieren met een (gedeeltelijk) witte vacht. Verbranden is voor dieren net zo schadelijk als voor mensen.


5. Én last but not least: geniet van alle momenten samen met uw gezelschapsdier!

 


 

 

Fijne feestdagen!

door NKFD, 20 december 2018

 

Het bestuur van het NKFD wenst u en uw gezelschapsdier een mooi en bovenal gezond 2019 toe! Het NKFD steunt jaarlijks een aantal wetenschappelijke onderzoeken en projecten die onze doelstelling helpen te realiseren, namelijk kanker bij dieren de baas worden.

 

Het NKFD ondersteunde in 2018 onder andere de volgende projecten:

 • Onderzoek naar maagkanker bij de Belgische herder langhaar
 • Onderzoek naar schildklierkanker bij de Duitse Staande Langhaar
 • Onderzoek naar bijniertumoren bij hond
 • Tumor dataregistratie binnen het PETscan project


Gedurende het jaar 2019 informeren wij u graag over lopende projecten/onderzoeken.

 


Knobbel of bobbel?

door NKFD, 23 november 2018

 

Ik merk niets aan mijn dier, dus dan zal hij wel gezond zijn........ toch? Dit is helaas lang niet altijd waar! Het is dan ook belangrijk om uw huisdier regelmatig te laten controleren door uw dierenarts, zeker wanneer uw huisdier ouder wordt. Maar daarnaast kunt u ook zelf uw gezelschapsdier controleren bijvoorbeeld door te letten op knobbels en/of andere bobbels in de huid.

Een klein bultje kan helaas uitgroeien tot een kwaadaardige (agressieve?) vorm van kanker. Wees daarom alert en controleer uw dier regelmatig. En voelt u iets, wacht niet te lang met kijken of het groeit. Een kleine tumor is makkelijk en beter te behandelen dan een grote!

 

 


Is bestraling schadelijk voor mijn dier of de omgeving?

door NKFD, 1 november 2018

 

Bestraling is, naast operatie en chemotherapie, de derde pijler bij de behandeling van kanker bij zowel mens als dier. Bij deze behandeling wordt de tumor "gedood" doordat onzichtbare straling naar de specifieke plek van de tumor wordt gestuurd. De tumor doden kan twee doelen hebben: idealiter de ziekte genezen, maar soms is alleen tumorgroei afremmen of pijn voorkomen mogelijk.

Bestraling vindt over het algemeen plaats in meerdere sessies. Hierdoor zijn de gevolgen van de behandeling minder ingrijpend voor de gezondheid van het dier. Bestraling klinkt vaak risicovol omdat er met straling wordt gewerkt. Echter heeft de behandeling geen enkele risico's voor de omgeving. Het dier wordt niet radioactief en kan direct na de behandeling weer veilig mee naar huis. Dit geeft het dier de mogelijkheid om in zijn vertrouwde omgeving te herstellen.

 

 


Dierendag

door NKFD, 3 oktober 2018

 

Aanstaande donderdag is het weer Dierendag, de dag waarop we onze (huis)dieren extra in het zonnetje zetten. Extra aandacht voor uw huisdier in de vorm van iets lekkers, een uitgebreide borstelsessie of een speeltje.

Denkt u ook vooral aan aandacht in de vorm van een gezondheidscheck. U kunt uw huisdier bijvoorbeeld tijdens het borstelen controleren op bobbeltjes op of onder de huid. Zo kunt u het nuttige met het aangename combineren. Net als bij mensen, komt kanker helaas steeds vaker voor bij gezelschapsdieren. En ook voor huisdieren geldt, hoe eerder het ontdekt wordt hoe beter!

 

 


Symptomen van kanker

door NKFD, 4 september 2018

 

Wij als bestuur van het Nederlands KankerFonds voor Dieren (NKFD) krijgen van diereigenaren vaak de vraag: "Hoe kan ik symptomen van kanker herkennen?". Onderstaand vindt u 10 symptomen die het meest voorkomen bij dieren met kanker. Uiteraard is kanker niet altijd de oorzaak, maar het kan wel. Daarom adviseert het NKFD om bij twijfel altijd contact op te nemen met uw dierenarts.

 

 1. Abnormale diktes die niet verdwijnen of toenemen in grootte.
 2. Wonden die niet genezen.
 3. Vermagering.
 4. Afname van de eetlust; moeilijkheden met kauwen of slikken.
 5. Bloedverlies of een andere uitvloeiing uit een lichaamsopening.
 6. Onaangename geur.
 7. Benauwdheid of hoesten.
 8. Niet meer graag willen gaan wandelen of verminderd uithoudingsvermogen.
 9. Blijvende kreupelheid of stijfheid.
 10. Moeilijkheden met urineren of produceren van de ontlasting.

Naast deze 10 symptomen is het belangrijk om altijd alert te zijn op bobbeltjes op of onder de huid en/of in de mond.

 

 


 

Kom op 10 augustus naar de cheque uitreiking bij Agrimarkt Terneuzen

door NKFD, 6 augustus 2018

 

Op 10 augustus reikt Agrimarkt een cheque uit aan Frans Sluijters van het NKFD. U bent van harte uitgenodigd om de uitreiking van de cheque bij te wonen. De uitreiking vindt plaats om 14.00 uur bij Agrimarkt in Terneuzen.

 

Agrimarkt doneert elk jaar een deel van de opbrengst van de diervoedingslijn Karakter aan het NKFD. Karakter is hypoallergene premium dierenvoeding voor hond of kat zonder tarwe en tarwegluten. Er zijn verschillende varianten ontwikkeld: aangepast op grote, kleine, jonge, oude of gevoelige dieren.

 

Wilt u graag meer weten over het NKFD en onze activiteiten? Bestuurslid Frans Sluijters staat u deze middag graag te woord.

 

 


Kanker bij paarden

door NKFD, 9 juli 2018

 

Het NKFD zet zich voor alle gezelschapsdieren in, dus naast honden, katten, fretten, knaagdieren en konijnen ook voor paarden. Paarden kunnen net als mensen en alle andere huisdieren verschillende vormen van kanker krijgen, maar ook hier zien we dat vooral huidkanker veel voorkomt.

 

De meest voorkomende huidtumor bij het paard is het sarcoïd, maar ook allerlei andere tumoren zoals bijvoorbeeld plaveiselcelcarcinomen, papillomen (de "wrat"), mastceltumoren en melanomen worden met regelmaat vastgesteld.

Een melanoom is een tumor die ontstaat uit de pigmentcellen in het lichaam en heeft door de aanmaak van pigment vaak een donker aspect. Melanomen komen berucht veel voor bij oudere schimmels. Schimmels zijn paarden die als donker veulen worden geboren en op latere leeftijd wit verkleuren. Dit verlies aan "kleur" begint rond de ogen en de anus en dit blijken ook voorkeursplekken voor het ontstaan van melanomen.

 

Melanomen beginnen vaak als kleine bruine of zwarte bultjes maar groeien in de loop der tijd door. In tegenstelling tot de situatie bij mens, hond en kat gedragen melanomen bij het paard zich in de regel goedaardig. Uitzaaiingen zijn gelukkig zeldzaam, maar grotere melanomen kunnen door hun locatie zeker tot ongemak leiden. Bij twijfel adviseren wij dan ook contact te nemen met uw dierenarts want ook voor paarden bestaan behandelmogelijkheden.

 

 


 

 

Chemotherapie

door NKFD, 12 juni 2018

 

Chemotherapie wordt net als bij mensen ingezet voor de behandeling van kanker bij dieren. Deze vorm van behandeling kan, mits bij de juiste tumoren toegepast, een duidelijke verlenging van het leven geven met in de regel behoud of zelfs verbetering van de kwaliteit van leven. Maar zoals u wellicht al weet zijn er ook risico's verbonden aan deze vorm van behandeling. Daarom moeten de voor- en nadelen zorgvuldig worden afgewogen.

 

Chemotherapie wordt onder andere gebruikt bij de behandeling van lymfeklierkanker bij hond en kat en daarnaast onder andere bij mastceltumoren, bot- en schildklierkanker bij de hond.
De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) publiceert regelmatig standpunten over onderwerpen die van belang zijn voor diergezondheid en dierwelzijn. Onlangs heeft de KNMvD haar standpunt over het gebruik van chemotherapie bij honden en katten gepubliceerd. Het KNMvD staat positief tegenover de behandelmethode chemotherapie. Klik hier voor meer informatie over dit standpunt.

 


 

Een zorgpiramide voor dieren met kanker: feit of fictie?

door NKFD, 16 mei 2018

 

Binnen de kankerzorg bij mensen is het specialiseren in behandelingen de norm. Ziekenhuizen die bijvoorbeeld onvoldoende kankeroperaties uitvoeren, worden geacht hiermee te stoppen. Daarnaast biedt niet elk ziekenhuis bestraling of chemotherapie aan. Het doel hiervan is om voldoende kennis en kunde bij de behandelend arts te krijgen (en houden) om zo de patiënt de beste zorg te kunnen garanderen.

 

Ook in de diergeneeskunde speelt dit proces. Waar vrijwel alle dierenartsen over basiskennis van de meeste tumoren en tumorchirurgie beschikken, zijn er dierenartsen die zich meer op kankerzorg hebben toegelegd. Daarnaast zijn er meerdere gespecialiseerde centra die bijvoorbeeld ook chemotherapie aanbieden. En tenslotte is er het UU Kankercentrum voor Dieren, verbonden aan de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht, waar naast complexe kankerchirurgie en chemotherapie ook bestraling wordt aangeboden.

Wanneer uw hond of kat kanker heeft en uw dierenarts u niet verder kan helpen, bespreek dan de mogelijkheid van een verwijzing naar een meer in kanker gespecialiseerde dierenarts.

 

Het NKFD zet zich in om deze zorgpiramide in Nederland verder te verbeteren. Dit betekent dat er veel moet worden geïnvesteerd in het verbeteren van kennis over kanker bij huisdieren en de behandeling ervan. Daar hebben we uw financiële steun hard bij nodig. Steun ons!

 


 

Maagkanker

door NKFD, 16 april 2018

 

Het Nederlands KankerFonds voor Dieren (NKFD) ondersteunt en initieert projecten die leiden tot het vroeg opsporen van allerlei soorten kanker bij dieren en het verbeteren van de behandelmethodes, zodat de kwaliteit van leven van dieren met kanker wordt verhoogd.

Een van deze projecten is het doen van genetisch onderzoek om rassen in kaart te brengen die een hogere kans hebben op een zeldzame aandoening, zoals maagkanker.

Maagkanker is (gelukkig) zeer zeldzaam bij de hond, ongeveer 0,2% van alle gevallen van kanker bij de hond, maar komt bij sommige rassen zoals de Belgische herder langhaar veel vaker voor. Een genetische achtergrond lijkt hiermee dan ook aannemelijk.

 

Klik hier voor meer informatie over maagkanker bij de hond en het onderzoek.

Meer weten over het NKFD? www.nkfd.nl

 


Darmkanker

door NKFD, 27 maart 2018

 

Maart is internationaal uitgeroepen tot darmkanker maand. Wist u dat onze huisdieren ook te maken kunnen krijgen met deze vorm van kanker? Maar hoe kunt u als huisdiereigenaar deze ziekte herkennen?

 

Omdat de ziekte dieper in het lichaam ontstaat, zijn deze tumoren niet aan de buitenkant van uw dier te zien of te voelen. Daarnaast zijn ook de klachten van maagdarmkanker wisselend en variëren van braken tot diarree, van afvallen en een slechte eetlust tot bloed of slijm bij de ontlasting. Heeft uw huisdier last van één of meerdere van deze symptomen, dan hoeft dat zeker niet te betekenen dat uw huisdier darmkanker heeft. Het advies is wel om spoedig contact op te nemen met uw dierenarts. Deze zal dan vervolgens met verder onderzoek kunnen vaststellen of het om darmkanker gaat.

 


Tumoren in de mondholte 

door NKFD, 16 februari 2018

 

Februari is de maand van het gebit. In deze maand wordt aandacht gevraagd voor gebitscontrole- en verzorging bij gezelschapsdieren.

 

Wist u dat er ook tumoren in de mondholte van uw gezelschapsdier voorkomen? En dat bij de kat de meest voorkomende tumor in de mondholte vaak onder de tong begint? Deze tumor, het zogenaamde plaveiselcelcarcinoom, ziet er in het beginstadium uit als ontstoken mondslijmvlies en/of tandvlees. Maar als deze tumor zich verder ontwikkelt kan dit voor veel pijn en ongemak zorgen bij de kat. Doordat deze tumoren vaak in een laat stadium worden ontdekt, is behandeling in dit stadium vaak niet goed mogelijk. Alle reden om eens goed in de mond van uw kat te kijken en bijvoorbeeld bij het gapen te letten op veranderingen onder de tong.

 

Een regelmatige controle, bijvoorbeeld één keer per maand, van de mondholte en het gebit van uw gezelschapsdier is belangrijk. Uw dierenarts kan u tonen hoe een goede mondinspectie uitgevoerd moet worden.

 

 


 

 

Projecten 2018

door NKFD, 22 januari 2018

 

Het bestuur van het NKFD wenst u en uw gezelschapsdier een mooi en bovenal gezond 2018 toe. Het NKFD steunt jaarlijks een aantal wetenschappelijke onderzoeken en projecten die onze doelstelling helpen te realiseren, namelijk kanker bij dieren de baas worden.

Het NKFD ondersteunt in 2018 onder andere de volgende projecten:
•    Onderzoek naar maagkanker bij de Belgische herder langhaar
•    Onderzoek naar bindweefseltumoren bij de Golden Retriever
•    Onderzoek naar schildklierkanker bij de Duitse Staande Langhaar
•    Onderzoek naar bijniertumoren bij hond
•    Tumor dataregistratie binnen het PETscan project

 

Klik hier voor meer informatie over “Tumor dataregistratie” binnen het PETscan project. Gedurende het jaar 2018 informeren wij u graag over lopende projecten/onderzoeken.

Het Nederlands KankerFonds voor Dieren (NKFD) ondersteunt en initieert projecten die leiden tot het vroeg opsporen van allerlei soorten kanker bij dieren en het verbeteren van de behandelmethodes, zodat de kwaliteit van leven van dieren met kanker wordt verhoogd.

 


 

 

 

 

Kwaliteit van het leven

door NKFD, 22 december 2017


Steeds meer mensen genezen van de ziekte kanker. Wist u dat wij tegenwoordig ook steeds meer kunnen betekenen voor onze gezelschapsdieren?

Er zijn de laatste jaren veel positieve ontwikkelingen binnen de oncologie voor (gezelschaps)dieren geweest. Behandelingen maken het mogelijk om de ziekte langer en beter onder controle te houden en soms ook te genezen. Uw huisdier kan hierdoor een langere tijd volwaardig deel van het gezin blijven uitmaken, waarbij in deze periode uiteraard het behoud van de kwaliteit van het leven voorop staat. Namelijk klachten bestrijden en ervoor zorgen dat het dier zo min mogelijk last heeft van zijn ziekte.

Het Nederlands KankerFonds voor Dieren (NKFD) ondersteunt en initieert projecten die leiden tot het vroeg opsporen van allerlei soorten kanker bij dieren en het verbeteren van de behandelmethodes, zodat de kwaliteit van leven van dieren met kanker wordt verhoogd.

Wilt u met Kerst het NKFD een hart onder de riem steken? Doneer uw Kerstbijdrage via Ideal op de website www.nkfd.nl

 


 

 

Chemotherapie bij dieren?

door NKFD, 24 november 2017


Wist u dat chemotherapie ook bij de behandeling van dieren met kanker wordt gebruikt? En dat dieren daar in het algemeen veel minder ziek van zijn dan bij mensen het geval is?

Net als bij mensen is chemotherapie één van de belangrijkste behandelvormen voor dieren met kanker. Het kan de enige vorm van behandeling zijn, bijvoorbeeld bij honden of katten met lymfeklierkanker of andere bloedceltumoren. Maar het heeft ook een belangrijke functie als nabehandeling van allerlei tumoren na een operatie, zoals bot- of schildklierkanker bij de hond.

De behandeling bestaat in de meeste gevallen niet uit een enkele behandeling, maar uit een combinatie van verschillende medicijnen, de chemokuur, die over een langere periode worden toegediend. Door goed naar u en uw dier te luisteren, zorgvuldige controles en met behulp van ondersteunende medicatie kan de dierenarts-oncoloog het ongemak van de behandeling zoveel mogelijk beperken. Hoewel chemotherapie vaak niet tot genezing leidt, stelt het ons wel in staat het leven van een groot aantal dieren met kanker op een goede manier te verlengen.

Het Nederlands KankerFonds voor Dieren (NKFD) ondersteunt en initieert projecten die leiden tot het vroeg opsporen van allerlei soorten kanker bij dieren en het verbeteren van de behandelmethodes, zodat de kwaliteit van leven van dieren met kanker wordt verhoogd.

 


 

 

 

Stoptober beter voor uw huisdier?!

door NKFD, 03 november 2017


Het is weer voorbij. Het jaarlijkse evenement stoptober. De maand waarin (een deel van) rokend Nederland 28 dagen of langer probeert te stoppen met roken. Wist u dat niet roken ook beter is voor uw huisdier?

U heeft de term meeroken vast al eens voorbij horen komen. Naast het meeroken (het inademen van sigarettenrook uit de omgeving) worden onze huisdieren ook op een andere manier aan de schadelijke effecten van deze rook blootgesteld. De kankerverwekkende stoffen uit sigarettenrook slaan namelijk neer op hun vacht. Bij het wassen likt uw hond of kat vervolgens deze stoffen uit de vacht en krijgt ze zo via de mond binnen. Onderzoek toonde aan dat aan sigarettenrook blootgestelde katten wel twee keer zo veel kans op het ontwikkelen van sommige vormen van kanker dan huisdieren die niet blootgesteld worden aan sigarettenrook.

Stoppen met roken is dus niet alleen beter voor uzelf, maar u doet er uw huisdier ook een groot plezier mee.

Het Nederlands KankerFonds voor Dieren (NKFD) ondersteunt en initieert projecten die leiden tot het vroeg opsporen van allerlei soorten kanker bij dieren en het verbeteren van de behandelmethodes, zodat de kwaliteit van leven van dieren met kanker wordt verhoogd.

 


 

 

 

Verwen uw huisdier tijdens dierendag!

door NKFD, 04 oktober 2017

 

Vandaag, woensdag 4 oktober is het weer Dierendag. De dag die in het teken staat van uw gezelschapsdier. Hoe gaat u uw huisdier vandaag verwennen?

 

Kiest of voor een cadeau zoals een leuk speeltje of gaat u voor echte quality time met uw gezelschapsdier? Veel huisdieren zijn al blij met de aanwezigheid van de baas en aandacht. Wist u dat u door het geven van aandacht ook sneller gezondheidsklachten kunt ontdekken?

 

Bij het verzorgen van de huid en haren, kunt u direct controleren of er geen knobbels of rare plekken op de huid te vinden zijn. Het poetsen van de tanden, geeft direct de mogelijkheid om de mondholte te controleren op zweren of bobbels. Zo kunt u het nuttige met het aangename combineren en uw huisdier verwennen.

 

Want hoe eerder symptomen worden ontdekt, hoe beter de vooruitzichten!

 


 

 

1 Oktober hondenwandeling "Hart voor kanker” in Renesse

 

door NKFD, 05 september 2017

 

Op zondag 1 oktober organiseert het Nederlands KankerFonds voor Dieren (NKFD) de Hondenwandeling ‘Hart voor Kanker’. Deze derde editie staat net als de vorige edities in het teken van de strijd tegen kanker bij onze huisdieren. Naast de wandeling is er een middag vullend programma op het strand van Renesse bij Strandrestaurant Our Seaside. De opbrengsten van deze dag komen volledig ten bate van het NKFD.

Programma

Een dag vol activiteiten, demonstraties en lekker eten voor hond en baas van 11:00 tot 17:00 uur bij Strandrestaurant Our Seaside in Renesse. Op 1 oktober kunnen baas en hond tussen 11.00 en 15.00 uur deelnemen aan de Hondenwandeling “Hart voor Kanker”. Er zijn 2 routes, één van 1km en 5km. De routes zijn voor alle honden te lopen, zowel jong als oud. Bij de finish worden alle honden beloond met een bijzondere penning in de vorm van het “hart voor kanker”. Aanmelden voor de wandeling kan nu al via www.hondenwandelingtegenkanker.nl.

Herdenking Johan de Vos

Oprichter en voorzitter van het NKFD, drs Johan de Vos, is afgelopen april onverwachts overleden. Johan was zowel nationaal als internationaal een bekend en gerespecteerd dierenarts, maar vooral ook een zeer gewaardeerd en bijzonder persoon voor velen. Met het heengaan van Johan verliest de dierenwereld een van de belangrijkste voorvechters in de strijd tegen kanker bij onze huisdieren. Tijdens de Hondenwandeling "Hart voor Kanker" op zondag 1 oktober wordt er in samenwerking met Dierenziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen een herdenking georganiseerd voor Johan.

Wij willen u bij deze van harte uitnodigen om deel te nemen aan deze herdenking.

 


 

 

Wandelen = controleren

door NKFD, 07 augustus 2017

 

De zomervakantie is weer aangebroken. De periode om tijd door te brengen met het gezin. Lekker wandelen door het bos of de polder met de hond. De ultieme ontspanning voor hond en baas.

 

Bij terugkomst is iedereen vaak moe van de wandeling, maar vergeet niet om uw hond te controleren op teken. En als u dat doet, let dan meteen ook goed op andere veranderingen in de huid. Huidtumoren behoren tot de meeste voorkomende tumoren bij hond en kat. Door regelmatig de huid van uw huisdier te controleren kunt u deze in een vroeg stadium ontdekken.

 

Bij twijfel, neem contact op met uw dierenarts, want hoe eerder de tumor wordt ontdekt, hoe beter de vooruitzichten.

 


 

 

Dierproeven?!

door NKFD, 12 juni 2017

 

Het NKFD ondersteunt elk jaar wetenschappelijk onderzoek dat helpt om onze hoofddoelstelling te realiseren, namelijk kanker bij dieren de baas worden. Wij krijgen, van onder andere huisdiereigenaren, nog wel eens de vraag of deze onderzoeken proefdiervrij zijn.

Deze vraag kunnen wij beantwoorden met een volmondig JA.

 

Het NKFD ondersteunt alleen projecten die 100% proefdiervrij zijn. Maar nu vraagt u zich wellicht af: Hoe wordt dit onderzoek dan gedaan?

Dit verschilt per soort kanker. Dierenartsen nemen vaak tumorweefsel af, bijvoorbeeld om de diagnose kanker te kunnen stellen of bij een operatie. Dit tumorweefsel kan soms in kweek worden genomen zodat onderzoekers de tumorontwikkeling kunnen bestuderen, maar ook om medicijnen te testen. Met toestemming van de huisdiereigenaar kan tumorweefsel dus gebruikt worden voor verder onderzoek naar oorzaak, opsporing of behandeling van kanker middels projecten die het NKFD ondersteunt.

 

U kunt bijvoorbeeld als (ras)vereniging ook zelf projecten aandragen bij ons. Neem contact met het NKFD voor de mogelijkheden.

 


 

 

De gevaren van zonlicht

door NKFD, 13 juni 2017

 

De afgelopen weken konden we al flink genieten van de zon. Veel gezelschapsdieren liggen dan net als hun baas graag in de zon. Maar wist u dat jarenlange blootstelling aan Uv-licht kankerverwekkend is voor uw gezelschapsdier!?

Vooral bij katten die een (gedeeltelijk) witte vacht hebben in het gezicht. Door veelvuldige blootstelling aan Uv-licht kunnen er tumoren ontstaan. Heeft uw kat niet-genezende wondjes of korstjes op de neusspiegel, randen van het oor of op de slapen (het kale gebied rond de oren). Ga dan naar uw dierenarts. Er zijn veel mogelijkheden tot behandeling. Maar hoe eerder de tumor wordt ontdekt, hoe beter de vooruitzichten.

Preventie

Houd uw kat binnen op het heetste moment van de dag. U kunt uw kat insmeren met zonnebrand, maar let op dat inname van het product gevaarlijk kan zijn voor uw gezelschapsdier. Het fabeltje gaat dat het tatoeëren van risico gebieden het risico verminderd. Maar dit is NIET JUIST.

 


 

 

Konijn in beeld

door NKFD, 12 mei 2017 

 

Kanker komt helaas net als bij honden en katten ook voor bij konijnen. Het konijn is bij veel families een echt lid van het gezin. Net als bij andere gezelschapsdieren worden konijnen steeds ouder en daardoor neemt de kans op ziektes toe.

Wist u dat 50 tot 80% van de vrouwelijke konijnen, ouder dan 4 jaar, te maken krijgt met een tumor in de baarmoeder? In veel gevallen betreft dit een kwaadaardig gezwel dat snel uit kan zaaien. Wanneer de tumor chirurgisch verwijderd kan worden, kan een konijn genezen.

 

Wat kunt u doen als baasje? Sterilisatie op jonge leeftijd kan de ziekte voorkomen. Daarom is het raadzaam om dit te doen als er geen wensen zijn om later een nestje te krijgen.

 


 

 

 

Darmkankermaand

door Johan de Vos, 21 maart 2017


Maart is uitgeroepen tot darmkankermaand. Net als mensen kunnen dieren ook darmkanker krijgen. Bij katten komen bijvoorbeeld in de darm verschillende vormen van lymfeklierkanker, ook wel lymfoom genoemd, voor. Van erg agressief tot relatief goedaardig. Relatief goedaardige vormen van een darmlymfoom zijn prima te behandelen met tabletten en de dieren kunnen jaren overleven, terwijl ze zonder behandeling allemaal komen te overlijden. Bij andere vormen van darmkanker is soms chirurgie of chemotherapie per infuus nodig. De definitieve diagnose darmkanker wordt gesteld met behulp van een darmbiopsie.

De ziekte gaat bij honden en katten vaak gepaard met langere periodes van slecht of niet eten, braken, diarree, afvallen, persdrang en bloed of slijm bij de ontlasting. Heeft uw hond/kat last van één of meerdere van deze symptomen? Neem dan direct contact op met uw dierenarts! Kanker hoeft niet de oorzaak te zijn, maar het kan wel.

 


 

 

Maand van het gebit

door Johan de Vos, 20 februari 2017


Het is erg belangrijk dat u regelmatig de mond van uw huisdier controleert op afwijkingen. Een gebit dat in goede staat verkeert heeft veel invloed op de gezondheid van uw huisdier. Kanker komt helaas vaak voor in de mondholte van honden en katten en regelmatige gebitsinspectie zorgt ervoor dat gezwellen vroeg worden ontdekt.

Niet ieder huisdier houdt ervan dat u in zijn/haar mond kijkt, daarom is het belangrijk om dit van jongs af aan te oefenen. Vraag al bij het eerste bezoek aan uw dierenarts of aan de assistente om voor te doen hoe een goede mondinspectie moet worden uitgevoerd.

Kijk voor een volledige poetsinstructie op: www.gebitscontrole.nl/gebitsverzorging/hond/tandenpoetsinstructies

Lukt het poetsen van de tanden van uw gezelschapsdier niet? Vraag dan bij ieder bezoek aan uw dierenarts om een nauwkeurige mondcontrole. Veel dierenartsenpraktijken hebben tijdens de maand van het gebit ook speciale acties voor gebitscontroles en –reinigingen.

 


 

 

 

 

 

Kanker gericht behandelen met een tablet

door Johan de Vos, 26-01-2017


De meest voorkomende vorm van huidkanker bij de hond is de mastceltumor. En juist deze vorm van kanker heeft voor een grote doorbraak in behandeling gezorgd. Net zoals voor mensen met allerlei soorten kanker, zijn er voor honden medicijnen in tabletvorm (Masivet en Palladia) gemaakt die deze tumor gericht aanvallen. Hierdoor is er geen chemotherapie meer nodig.

Inmiddels is gebleken dat ook andere vormen van kanker bij de hond met dezelfde medicijnen kunnen worden bestreden. Een fascinerende ontwikkeling die al veel hondenlevens heeft gered en waarvan de toepassingsmogelijkheden nog lang niet aan het eind zijn gekomen.

 


 

 

 

 

Kunnen dieren ook worden bestraald?

door Johan de Vos, 14-12-2016

 

Net als bij de mens, geldt ook voor onze huisdieren dat er naast de meer algemeen bekende behandelingen voor kanker als een operatie of chemotherapie, ook de mogelijkheid tot bestraling bestaat.

 

Deze vorm van therapie kan bij veel type tumoren worden ingezet. Hierbij moet u dan bijvoorbeeld denken aan de nabestraling van allerlei huidtumoren welke na een operatie onvolledig verwijderd blijken. Bestraling is daarnaast de enige reële behandeling voor een aantal andere vormen van kanker, zoals bijvoorbeeld tumoren in de neus, hersenen en mondholte.

 

Hoewel dit heftig klinkt, zijn de bijwerkingen bij onze honden en katten gelukkig duidelijk minder in vergelijking met die bij de mens en verdragen zij de behandeling goed.

 


 

 

Lymfeklierkanker bij huisdieren


door Johan de Vos, 17-11-2016


Helaas wordt het grootste deel van de honden en katten met lymfeklierkanker nog steeds geëuthanaseerd, vaak vanuit verkeerde negatieve vooroordelen over de behandeling.

Indien een hond met lymfeklierkanker niet wordt behandeld, is de levensverwachting na de diagnose nog ongeveer 6 weken. Met een aantal maanden chemotherapie kunnen jaren levenswinst worden gerealiseerd met behoud van kwaliteit van leven. Veel katten genezen door een juiste behandeling zelfs volledig van hun lymfoom.

 


 

 

Tumor Dataregistratie 

door Johan de Vos, 18-10-2016


We gaan er van uit dat één op de drie honden en één op de 4 katten te maken krijgt met kanker. Maar dat is slechts een gok.

Het Nederlands KankerFonds voor Dieren steunt een onderzoek, genaamd PETscan, dat de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken uitvoert naar welzijns- en gezondheidsproblemen bij honden en katten.

Een onderdeel van dit onderzoek is "tumor dataregistratie".

 

Door tumoren te registreren zal echt duidelijk worden hoeveel honden en katten kanker hebben en welke vorm. De verkregen data kunnen het NKFD, de fokkerijsector en ook de gezelschapsdierenarts gaan ondersteunen om Kanker bij Dieren de Baas te worden.

Klik hier voor meer informatie over het onderzoek en tumor dataregistratie.

 


 

 

De eerste kans is de beste kans

door Johan de Vos, 19-09-2016

 


De dierenarts vertelt dat uw dier kanker heeft. De vraag die waarschijnlijk als eerste bij u op komt is: wat nu? Is een behandeling mogelijk?

De meest gebruikte behandelmethode voor kanker is chirurgie. Wanneer de kanker niet is uitgezaaid en het gezwel volledig chirurgisch kan worden verwijderd, is de patiënt genezen. Met de nadruk op volledig, want daar gaat het vaak mis. Het komt redelijk vaak voor dat de tumor onvolledig wordt verwijderd. En hierdoor de kans krijgt om weer te groeien. Een tweede operatie is dan vaak veel ingrijpender met een kleinere kans op succes! Tumorchirurgie is een echte specialisatie geworden, zowel bij mensen als bij dieren.

 


 

 

Hormonen, goed of slecht?

door Johan de Vos, 18-08-2016

 

We denken het regelmatig over elkaar: ‘Je hebt weer last van je hormonen zeker'. Maar hoe zit dit eigenlijk bij dieren? Wat veel mensen niet weten is dat hormonen ook een rol spelen bij het ontstaan van sommige soorten kanker.

 

Teefjes die niet of pas na de 2e loopsheid worden gesteriliseerd, vrouwelijke katten die niet worden gesteriliseerd en vrouwelijke honden en katten die de pil of de prikpil krijgen, lopen een groot risico op het krijgen van melkklierkanker. Dit wordt veroorzaakt door het hormoon progesteron dat in de eierstokken wordt gemaakt of in de (prik)pil zit.

 

Het wegvallen van geslachtshormonen kan ook een verhoogd risico met zich meebrengen. Bij een klein deel van gecastreerde reuen komt prostaatkanker vaker voor.

 

Kortom, net als mensen, kunnen dieren niet zonder hormonen, maar hormonen spelen ook een rol bij het ontstaan van ziektes.

 


 

 

Is kanker besmettelijk?

door Johan de Vos, 20-07-2016

 

Soms vraagt een eigenaar van een hond of kat met kanker aan mij: "Dokter, is het besmettelijk, kan één van mijn andere dieren het ook krijgen?" Bijna altijd is het antwoord nee. Alleen in (sub)tropische gebieden komt bij honden een vorm van kanker voor die seksueel overdraagbaar is en met een moeilijk woord Transmissible Venereal Tumour (TVT) heet.


Steeds meer honden komen echter via reddingsorganisaties uit het Middellandse Zeegebied naar ons land en zodoende zien we deze vorm van kanker hier steeds vaker. De gezwellen zitten aan de geslachtsorganen van zowel reuen als teven. De behandeling vindt plaats met een korte chemokuur en deze is zo goed als altijd genezend.

 

Een verwante, besmettelijke vorm van kanker komt voor in Tasmanië bij de Tasmaanse Duivel (Tasmanian Devil Facial Tumor Disease). De gezwellen zitten op hun kop en via vechten wordt de kanker overgedragen op soortgenoten. Op dit moment is door deze vorm van kanker de Tasmaanse Duivel met uitsterven bedreigd.

 

Én voor de volledigheid: kanker bij honden en katten is nooit besmettelijk voor mensen en omgekeerd.

 


 

 

Lunchen u en uw hond ook mee?

door Johan de Vos, 06-06-2016 

 

Een goede voeding is erg belangrijk voor de gezondheid van uw gezelschapsdier. Op zondag 9 oktober organiseert het NKFD bij Strandrestaurant Our Seaside in Renesse de Nationale Hondenlunch en de Nationale Hondenwandeling "Hart voor Kanker". Lunchen u en uw hond ook mee? Meer informatie op www.nationalehondenwandeling.nl.

 

Bent u al helemaal in de stemming? Maak dan thuis alvast een lekkere gehakt-groenteschotel voor uw hond.

 

Recept gehakt-groenteschotel


Benodigdheden:
- 2 preien
- 2 winterwortels
- Blikje mais 300 gram
- Klein blikje tomatenpuree
- 300 gram rundergehakt
- 2 el. olijfolie
- 500 ml groentebouillon zonder zout


Bereiding:

Snijd de prei in de lengte door de helft en daarna in stukjes. Snijd de wortelen in kleine blokjes. Spoel de groente en laat uitlekken. Verhit de olie in een hapjespan en bak het gehakt rul. Voeg de prei en de wortel toe en bak deze 5 minuten mee. Voeg de tomatenpuree en bouillon toe en laat het geheel zo'n 20 minuten sudderen. Voeg de mais toe en laat deze nog 2 minuten meesudderen. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen. Serveer in porties.

 

Eet smakelijk!

 


 

 

 

Wandelen met en voor uw gezelschapsdier

door Johan de Vos, 13-05-2016

 

Beweging is niet alleen goed voor uzelf maar ook voor uw gezelschapsdier. Even een blokje om, een rondje met de fiets of mee doen met een wandeling.

 

Op zondag 9 oktober organiseert het NKFD de Nationale Hondenwandeling "Hart voor Kanker" op het strand van Renesse.

 

Wandelt u ook mee? U kunt kiezen uit 2 routes, 1 km en 5 km. Elke euro die wordt opgehaald komt volledig ten goede aan kanker bij gezelschapsdieren. Schrijf u en uw hond nu in via www.nationalehondenwandeling.nl.

 


 

 

Wees alert, zet geen stap terug!

door Johan de Vos, 15-04-2016

 

Het is weer lente. U maakt met uw hond een wandeling in het bos of over het strand. Hij rent achter een bal, u hoort hem even janken en hij ontziet kortdurend een poot. Wat nu?

 

Een gewricht geforceerd? Vertrouwt u het niet, ga dan naar uw dierenarts! Dit kan een symptoom zijn van botkanker. Botkanker is in een vroeg stadium vaak moeilijk vast te stellen. Deze vorm van kanker komt voornamelijk voor bij grote en reuze hondenrassen, zoals Rottweilers en Ierse Wolfshonden, vaak al op relatief jonge leeftijd.

 

Wees alert, want in sommige situaties is in een vroeg stadium van botkanker een behandeling mogelijk met behoud van de poot!

 

 


 

 

Van een Paasei naar een Kippenei

door Johan de Vos, 26-03-2016


Het is bijna Pasen. Dit betekent paaseieren zoeken en lekker eten met familie.

Maar wist u dat een tumor die de grootte heeft van een chocolade paaseitje vaak al goed is op te sporen, maar dan al wel bestaat uit 1 miljard cellen?! Zolang geen actie wordt ondernomen blijft de tumor groeien. Van een paaseitje groeit de tumor uit tot de grootte van een kippenei. Een tumor ter grootte van een paasei is vaak veel makkelijker te behandelen dan een tumor ter grootte van een kippenei. Daarom is een vroege diagnose van levensbelang!


Laat elk klein bultje bij uw huisdier onderzoeken door een dierenarts!

 


 

Maand van het gebit

door Johan de Vos, 22-02-2016

 

Februari is de maand van de gebitsverzorging. Wat kunt u doen om het gebit van uw hond of kat schoon te houden?

 

 1. Begin vanaf een jonge leeftijd met tanden poetsen. Uw dierenarts heeft speciale tandenborstels en tandpasta voor uw hond en/of kat.
 2. Geef regelmatig harde brokken of kauwmateriaal die het ontstaan van tandsteen tegengaan.
 3. Tijdens de maand van de gebitsverzorging hebben veel dierenartsenpraktijken speciale tarieven of acties, zoals kosteloze gebitscontroles en uitgebreide poestinstructies.
 4. En kijk langer dan de tandenborstel lang is: let op bobbeltjes, rode plekjes of zweertjes in de mond. Dit kan het begin van kanker zijn!

 

Een schoon gebit draagt bij aan het voorkomen van mondholte kanker bij gezelschapsdieren!

 

 


Goede Voornemens

door Johan de Vos, 25-01-2016

 

 

Samen met u willen wij kanker bij dieren de baas worden. Helpt u mee? Denk dan ook aan goede voornemens voor uw gezelschapsdier!

 

 1. Kijk verder dan de tandenborstel lang is. Controleer het gebit en de mondholte van uw gezelschapsdier op bijvoorbeeld zweren of bulten.
 2. Houd uw kat op zonnige dagen tussen 12.00 en 16.00 uur in huis indien deze een ongepigmenteerde neus en witte oren heeft.
 3. Laat uw gezelschapsdier periodiek controleren door de dierenarts.

 

Word donateur van het NKFD! Uw hulp maakt het verschil.