Advies van het NKFD

Advies van het NKFD

Het Nederlands KankerFonds voor Dieren (NKFD) ondersteunt en initieert projecten die leiden tot het vroeg opsporen van allerlei soorten kanker bij dieren en het verbeteren van de behandelmethodes, zodat de kwaliteit van leven van dieren met kanker wordt verhoogd.

 

In deze maandelijkse rubriek geeft het NKFD u het beste advies voor uw huisdier.

 

Meer weten over het NKFD? www.nkfd.nl

 

 

Laatst verschenen column:

 

 

Is het voor mijn dier met kanker ook dierendag?

door NKFD, 29 september 2019

 

 

De dag waarop we onze dieren in het zonnetje zetten is weer in zicht. Op 4 oktober is het dierendag! Maar hoe verwen je je hond of kat wanneer hij of zij onder behandeling voor kanker is?

 

Nadat de diagnose kanker bij uw dier is vastgesteld, stelt de dierenarts een passend behandelplan op. Dit kan bestaan uit chemotherapie, bestraling, chirurgie of een combinatie hiervan. Om de behandeling minder belastend te maken voor uw dier wordt deze vaak over meerdere sessies verdeeld. 

Meestal mag uw dier direct mee naar huis. Mensen hebben van nature de neiging om hun dierbaren te verwennen. Ons advies is om uw dier rustig bij te laten komen in zijn vertrouwde omgeving en goed de adviezen van de dierenarts op te volgen. Uw hond of kat geeft zelf aan wanneer hij behoefte heeft aan contact. Kortom: luister naar uw dier en hiermee betekent u al veel voor hem/haar!

 

In verband met de overname van Agrimarkt door Jumbo is dit de laatste column die vanuit Agrimarkt wordt gepubliceerd. Wij willen Agrimarkt hartelijk danken voor de samenwerking. Kijk voor meer informatie over kanker bij dieren op onze website www.nkfd.nl.

 

Steun het NKFD in de strijd tegen kanker bij huisdieren. Agrimarkt doneert een deel van de opbrengst van de verkoop van Karakter diervoeding aan het NKFD.

 


Lees meer berichten van het NKFD:

 

Vertrouw op uw dierenarts

door NKFD, 11 september 2019

 

In onze vorige column gaven wij meer informatie over hoe een dierenarts de diagnose kanker stelt. Door middel van een biopsie neemt de dierenarts met behulp van een dunne naald een monster af uit het tumorweefstel. Afhankelijk van de soort tumor kan de dierenarts voorstellen om aanvullend onderzoek te doen. Vervolgonderzoeken zijn bijvoorbeeld aanvullend weefselonderzoek van de tumor, medische beeldvorming met een echo, CT- of MRI-scan, maar ook een bloedonderzoek. Het doel van deze onderzoeken is bijvoorbeeld de precieze aard van de tumor duidelijk te krijgen, de uitgebreidheid van de tumor als ook eventuele aanwezigheid van uitzaaiingen in beeld te brengen of de verdere gezondheid van uw dier te controleren.


De tijd waarin de dierenarts een diagnose stelt is altijd moeilijk voor u als diereigenaar. Er is veel onduidelijkheid en dat brengt vragen met zich mee. Ons advies is: vertrouw op uw dierenarts! Ga niet op onbetrouwbare websites informatie zoeken, want hier komt u allerlei situaties tegen waarvan u kunt schrikken.

Een bobbeltje, en dan...

 

door NKFD, 8 augustus 2019

 

In veel van onze columns adviseren we diereigenaren de huid en mond van hun gezelschapsdier te controleren. Maar wat nu als u een bultje of bobbeltje signaleert? Wat kan uw dierenarts doen?

 

Als uw dierenarts vermoedt dat het mogelijk om kanker kan gaan, zal hij/zij direct actie ondernemen. De eerste stap is dan een biopsie. Dit is het afnemen van een monster uit het weefsel. Het woord biopsie klinkt ingewikkeld, maar voor dierenartsen is het in de meeste gevallen een relatief "simpele" handeling. De dierenarts gebruikt een dunne injectienaald om cellen uit het weefsel te halen. Dit is een weinig tot niet belastend onderzoek en levert geen risico's op voor het dier.

 

Kortom, een kleine ingreep die veel duidelijkheid kan geven. Twijfel geen moment en laat uw dierenarts de knobbel of bobbel controleren. Bij een vroegtijdige diagnose is er een kans op volledige genezing!

 

De gevaren van zonlicht

door NKFD,8 juli 2019


De afgelopen week konden we al flink genieten van de zon. Veel gezelschapsdieren liggen dan net als hun baas graag in de zon. Maar wist u dat jarenlange blootstelling aan UV-licht kankerverwekkend is voor uw gezelschapsdier!?
Vooral bij katten die een (gedeeltelijk) witte vacht hebben ontstaan deze tumoren vooral op de dunbehaarde plekjes in het gezicht. Heeft uw kat niet-genezende wondjes of korstjes op de neusspiegel, randen van het oor of op de slapen (het kale gebied voor de oorbasis)? Ga naar uw dierenarts, er zijn veel mogelijkheden tot behandeling. En ook hier geldt, bij vroegtijdig herkennen is volledige genezing goed mogelijk.

 

Preventie

Houd uw kat binnen op het heetste moment van de dag. U kunt uw kat insmeren met zonnebrand, maar let op dat inname van het product gevaarlijk kan zijn voor uw gezelschapsdier. Het fabeltje gaat dat het tatoeëren van risico gebieden het risico verminderd. Maar dit is niet juist.

 

 


 

 

 

Is mijn huisdier ziek? 

door NKFD, 18 juni 2019


Als uw huisdier zich niet lekker voelt, zal hij/zij u dit niet vertellen. Het ene huisdier laat dit ook beter merken dan het andere. Wanneer u uw huisdier goed kent, zult u merken wanneer uw huisdier zich anders gedraagt. Er zijn diverse symptomen waar u op kunt letten. We brengen er een aantal voor u in kaart.


Om te kunnen beoordelen of uw huisdier pijn heeft, is het belangrijk om de juiste signalen te kunnen herkennen. Mogelijke signalen van pijn bij huisdieren kunnen zijn:

 

• Ander gedrag vertonen zoals minder contact zoeken met de baas, aanraking vermijden of zich verschuilen.
• Ander karakter hebben zoals onverdraagzamer, angstiger of meer onderdanig zijn, sneller happen.
• Andere lichaamshouding aannemen, anders, minder of niet willen bewegen.
• Abnormale geluiden maken als jammeren, huilen, of grommen.
• Afgenomen eetlust of moeite met eten hebben.

 

Wanneer uw huisdier meerdere symptomen vertoont, blijf uw huisdier goed in de gaten houden. Eén of meerdere symptomen kunnen op meerdere ziekten wijzen, maar ook op kanker. Bel gerust naar uw dierenartsenpraktijk om na te vragen of het nodig is dat uw dier wordt gecontroleerd. Ook voor huisdieren geldt, hoe eerder de ziekte ontdekt wordt hoe beter!

 

 


 

 

Een goed- of kwaadaardige tumor

Door NKFD, 16 mei 2019

 

Kanker, een schrikbarend woord, een vreselijke ziekte. Kanker is de benaming van een ziekte die in een slecht geval gekenmerkt wordt door een ongecontroleerde groei en verspreiding van abnormale cellen. Maar welke vormen van tumoren zijn er en wat is het verschil?

Cellen zijn de bouwstenen van het lichaam. In het geval van kanker is er sprake van een ongecontroleerde deling van een deel van deze cellen. Het gevolg hiervan is een gezwel wat men ook wel een tumor noemt. Er zijn twee soorten tumoren; een goedaardige of een kwaadaardige tumor.

 

Bij een goedaardige tumor kunnen de kankercellen plaatselijk groeien, maar weinig tot geen problemen in het omliggende weefsel veroorzaken. Een bekend voorbeeld is een vetbult. Wanneer het niet noodzakelijk is de tumor meteen te verwijderen, is het van belang dat de dierenarts de tumor regelmatig controleert.

 

We spreken van een kwaadaardige tumor als de kankercellen die plaatselijk groeien omliggende weefsels aantasten en/of zich verder verspreiden door het lichaam (uitzaaien). De dierenarts bespreekt vervolgens de mogelijkheden tot behandeling.

 

 


 

 

 

 

Maak kennis met Lotte Beirens

door NKFD, 16 april 2019

 

In het Zeeuws-Vlaamse Westdorpe woont Lotte Beirens-van Kuijk met haar gezin, hond, poes en niet te vergeten de kippen. Lotte Beirens is met ingang van 1 januari toegetreden als bestuurslid van het Nederlands KankerFonds voor Dieren (NKFD).

 

Lotte heeft niet lang nagedacht over de functie als bestuurslid. Het voortbestaan van het NKFD gaat haar nauw aan het hart. "De onderzoeken die dankzij het NKFD mede gefinancierd kunnen worden, zijn stuk voor stuk bijzonder mooie en belangrijke projecten. Ik zet mij graag in voor een duidelijke communicatie over kanker bij dieren. Ook heb ik specialistische aandacht voor de ontwikkelingen van onderzoeken en behandelingen van dieren met kanker."

 

Lotte Beirens werkt sinds haar afstuderen als dierenarts bij AniCura Dierenziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen in Terneuzen. Daar heeft ze Johan de Vos en Annette Burm leren kennen. "Dankzij Johan is voor mij de bijzondere wereld van de veterinaire oncologie (oncologische dierengeneeskunde) open gegaan." Lotte heeft jarenlang ervaring opgedaan in het behandelen van honden en katten en wil deze kennis mede inzetten voor een goede communicatie rondom kanker bij dieren.

 

 


 

 

Onderzoek naar schildklierkanker

door NKFD, 18 maart 2019

 

Het Nederlands KankerFonds voor Dieren bevordert en ondersteunt wetenschappelijk onderzoek. Zowel naar de diagnostiek als de behandeling van kanker bij gezelschapsdieren. Eén van de onderzoeken die wij momenteel (financieel) ondersteunen is het onderzoek naar schildklierkanker bij de Duitse Staande Langhaar.

 

Waarom specifiek een onderzoek voor dit ras? De volgende vragen hebben hiertoe geleid:


- Er was aanleiding om te denken dat deze vorm van kanker aanzienlijk vaker voorkomt bij dit ras dan andere hondenrassen. Maar is dat zo?

 

- De diagnose lijkt bij dit ras op jongere leeftijd te worden gesteld dan normaal is voor schildklierkanker. Maar klopt dat?
- En als bovenstaande vragen met ja beantwoord kunnen worden, dan speelt erfelijkheid zeer waarschijnlijk een rol. Maar is dat ook zo?

 

Klik hier voor meer informatie over het onderzoek. Als donateur is het mogelijk om uw donatie beschikbaar te stellen voor een specifiek project of onderzoek. Zo zamelde de vereniging van Duitse Staande Langhaar geld in voor dit specifiek onderzoek.

 

 


 

 

Tandenpoetsen?!

door NKFD, 18 februari 2019

 

Een stralende lach met een mooi gebit vinden we als mens belangrijk. Maar hoe verzorgt u het gebit van uw hond of kat? Poetst u, of laat u tandsteen verwijderen?

 

Een gebit dat in goede staat verkeert heeft veel invloed op de gezondheid van uw huisdier. Het regelmatig schoonmaken van het gebit en daarnaast het controleren van de mond(holte) en tong van uw huisdier draagt bij aan een vroege detectie van tumoren in de mondholte. Begin op een jonge leeftijd met het poetsen van het gebit van uw hond of kat. Maar kijk daarnaast ook verder dan de tandenborstel lang is. Controleer de mond van uw gezelschapsdier periodiek en vergeet hierbij niet om onder de tong te kijken. Een zweertje of bultje in de mond kan namelijk het begin zijn van kanker.

 

Een regelmatige controle, bijvoorbeeld één keer per maand, van de mondholte en het gebit van uw gezelschapsdier is belangrijk. Uw dierenarts kan u tonen hoe een goede mondinspectie uitgevoerd moet worden.

 

 


 

 

 

 

Vijf tips voor 2019

door NKFD, 21 januari 2019

 

Het bestuur van het NKFD wenst u en uw gezelschapsdier een mooi en bovenal gezond 2019 toe. Januari is weer aangebroken, de maand waarin we vol nieuwe energie aan de slag gaan met onze goede voornemens voor dit jaar.

 

Ook dit jaar zetten wij ons weer in om kanker bij dieren de baas te worden. Om het jaar goed te beginnen hebben we aantal tips:

 

1. Controleer periodiek de huid van uw gezelschapsdier op knobbels of bobbels. Bijvoorbeeld een keer per maand tijdens het borstelen.


2. Houd het gebit van uw gezelschapsdier schoon door bijvoorbeeld te poetsen en controleer de mond regelmatig op rode plekjes, bobbels en/of zweren.


3. Laat uw gezelschapsdier periodiek controleren door uw dierenarts.


4. Houd bij een hoge UV-straling uw gezelschapsdier binnen. Zeker dieren met een (gedeeltelijk) witte vacht. Verbranden is voor dieren net zo schadelijk als voor mensen.


5. Én last but not least: geniet van alle momenten samen met uw gezelschapsdier!

 


 

 

Fijne feestdagen!

door NKFD, 20 december 2018

 

Het bestuur van het NKFD wenst u en uw gezelschapsdier een mooi en bovenal gezond 2019 toe! Het NKFD steunt jaarlijks een aantal wetenschappelijke onderzoeken en projecten die onze doelstelling helpen te realiseren, namelijk kanker bij dieren de baas worden.

 

Het NKFD ondersteunde in 2018 onder andere de volgende projecten:

 • Onderzoek naar maagkanker bij de Belgische herder langhaar
 • Onderzoek naar schildklierkanker bij de Duitse Staande Langhaar
 • Onderzoek naar bijniertumoren bij hond
 • Tumor dataregistratie binnen het PETscan project


Gedurende het jaar 2019 informeren wij u graag over lopende projecten/onderzoeken.

 


Knobbel of bobbel?

door NKFD, 23 november 2018

 

Ik merk niets aan mijn dier, dus dan zal hij wel gezond zijn........ toch? Dit is helaas lang niet altijd waar! Het is dan ook belangrijk om uw huisdier regelmatig te laten controleren door uw dierenarts, zeker wanneer uw huisdier ouder wordt. Maar daarnaast kunt u ook zelf uw gezelschapsdier controleren bijvoorbeeld door te letten op knobbels en/of andere bobbels in de huid.

Een klein bultje kan helaas uitgroeien tot een kwaadaardige (agressieve?) vorm van kanker. Wees daarom alert en controleer uw dier regelmatig. En voelt u iets, wacht niet te lang met kijken of het groeit. Een kleine tumor is makkelijk en beter te behandelen dan een grote!

 

 


Is bestraling schadelijk voor mijn dier of de omgeving?

door NKFD, 1 november 2018

 

Bestraling is, naast operatie en chemotherapie, de derde pijler bij de behandeling van kanker bij zowel mens als dier. Bij deze behandeling wordt de tumor "gedood" doordat onzichtbare straling naar de specifieke plek van de tumor wordt gestuurd. De tumor doden kan twee doelen hebben: idealiter de ziekte genezen, maar soms is alleen tumorgroei afremmen of pijn voorkomen mogelijk.

Bestraling vindt over het algemeen plaats in meerdere sessies. Hierdoor zijn de gevolgen van de behandeling minder ingrijpend voor de gezondheid van het dier. Bestraling klinkt vaak risicovol omdat er met straling wordt gewerkt. Echter heeft de behandeling geen enkele risico's voor de omgeving. Het dier wordt niet radioactief en kan direct na de behandeling weer veilig mee naar huis. Dit geeft het dier de mogelijkheid om in zijn vertrouwde omgeving te herstellen.

 

 


Dierendag

door NKFD, 3 oktober 2018

 

Aanstaande donderdag is het weer Dierendag, de dag waarop we onze (huis)dieren extra in het zonnetje zetten. Extra aandacht voor uw huisdier in de vorm van iets lekkers, een uitgebreide borstelsessie of een speeltje.

Denkt u ook vooral aan aandacht in de vorm van een gezondheidscheck. U kunt uw huisdier bijvoorbeeld tijdens het borstelen controleren op bobbeltjes op of onder de huid. Zo kunt u het nuttige met het aangename combineren. Net als bij mensen, komt kanker helaas steeds vaker voor bij gezelschapsdieren. En ook voor huisdieren geldt, hoe eerder het ontdekt wordt hoe beter!

 

 


Symptomen van kanker

door NKFD, 4 september 2018

 

Wij als bestuur van het Nederlands KankerFonds voor Dieren (NKFD) krijgen van diereigenaren vaak de vraag: "Hoe kan ik symptomen van kanker herkennen?". Onderstaand vindt u 10 symptomen die het meest voorkomen bij dieren met kanker. Uiteraard is kanker niet altijd de oorzaak, maar het kan wel. Daarom adviseert het NKFD om bij twijfel altijd contact op te nemen met uw dierenarts.

 

 1. Abnormale diktes die niet verdwijnen of toenemen in grootte.
 2. Wonden die niet genezen.
 3. Vermagering.
 4. Afname van de eetlust; moeilijkheden met kauwen of slikken.
 5. Bloedverlies of een andere uitvloeiing uit een lichaamsopening.
 6. Onaangename geur.
 7. Benauwdheid of hoesten.
 8. Niet meer graag willen gaan wandelen of verminderd uithoudingsvermogen.
 9. Blijvende kreupelheid of stijfheid.
 10. Moeilijkheden met urineren of produceren van de ontlasting.

Naast deze 10 symptomen is het belangrijk om altijd alert te zijn op bobbeltjes op of onder de huid en/of in de mond.

 

 


 

Kom op 10 augustus naar de cheque uitreiking bij Agrimarkt Terneuzen

door NKFD, 6 augustus 2018

 

Op 10 augustus reikt Agrimarkt een cheque uit aan Frans Sluijters van het NKFD. U bent van harte uitgenodigd om de uitreiking van de cheque bij te wonen. De uitreiking vindt plaats om 14.00 uur bij Agrimarkt in Terneuzen.

 

Agrimarkt doneert elk jaar een deel van de opbrengst van de diervoedingslijn Karakter aan het NKFD. Karakter is hypoallergene premium dierenvoeding voor hond of kat zonder tarwe en tarwegluten. Er zijn verschillende varianten ontwikkeld: aangepast op grote, kleine, jonge, oude of gevoelige dieren.

 

Wilt u graag meer weten over het NKFD en onze activiteiten? Bestuurslid Frans Sluijters staat u deze middag graag te woord.

 

 


Kanker bij paarden

door NKFD, 9 juli 2018

 

Het NKFD zet zich voor alle gezelschapsdieren in, dus naast honden, katten, fretten, knaagdieren en konijnen ook voor paarden. Paarden kunnen net als mensen en alle andere huisdieren verschillende vormen van kanker krijgen, maar ook hier zien we dat vooral huidkanker veel voorkomt.

 

De meest voorkomende huidtumor bij het paard is het sarcoïd, maar ook allerlei andere tumoren zoals bijvoorbeeld plaveiselcelcarcinomen, papillomen (de "wrat"), mastceltumoren en melanomen worden met regelmaat vastgesteld.

Een melanoom is een tumor die ontstaat uit de pigmentcellen in het lichaam en heeft door de aanmaak van pigment vaak een donker aspect. Melanomen komen berucht veel voor bij oudere schimmels. Schimmels zijn paarden die als donker veulen worden geboren en op latere leeftijd wit verkleuren. Dit verlies aan "kleur" begint rond de ogen en de anus en dit blijken ook voorkeursplekken voor het ontstaan van melanomen.

 

Melanomen beginnen vaak als kleine bruine of zwarte bultjes maar groeien in de loop der tijd door. In tegenstelling tot de situatie bij mens, hond en kat gedragen melanomen bij het paard zich in de regel goedaardig. Uitzaaiingen zijn gelukkig zeldzaam, maar grotere melanomen kunnen door hun locatie zeker tot ongemak leiden. Bij twijfel adviseren wij dan ook contact te nemen met uw dierenarts want ook voor paarden bestaan behandelmogelijkheden.

 

 


 

 

Chemotherapie

door NKFD, 12 juni 2018

 

Chemotherapie wordt net als bij mensen ingezet voor de behandeling van kanker bij dieren. Deze vorm van behandeling kan, mits bij de juiste tumoren toegepast, een duidelijke verlenging van het leven geven met in de regel behoud of zelfs verbetering van de kwaliteit van leven. Maar zoals u wellicht al weet zijn er ook risico's verbonden aan deze vorm van behandeling. Daarom moeten de voor- en nadelen zorgvuldig worden afgewogen.

 

Chemotherapie wordt onder andere gebruikt bij de behandeling van lymfeklierkanker bij hond en kat en daarnaast onder andere bij mastceltumoren, bot- en schildklierkanker bij de hond.
De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) publiceert regelmatig standpunten over onderwerpen die van belang zijn voor diergezondheid en dierwelzijn. Onlangs heeft de KNMvD haar standpunt over het gebruik van chemotherapie bij honden en katten gepubliceerd. Het KNMvD staat positief tegenover de behandelmethode chemotherapie. Klik hier voor meer informatie over dit standpunt.

 


 

Een zorgpiramide voor dieren met kanker: feit of fictie?

door NKFD, 16 mei 2018

 

Binnen de kankerzorg bij mensen is het specialiseren in behandelingen de norm. Ziekenhuizen die bijvoorbeeld onvoldoende kankeroperaties uitvoeren, worden geacht hiermee te stoppen. Daarnaast biedt niet elk ziekenhuis bestraling of chemotherapie aan. Het doel hiervan is om voldoende kennis en kunde bij de behandelend arts te krijgen (en houden) om zo de patiënt de beste zorg te kunnen garanderen.

 

Ook in de diergeneeskunde speelt dit proces. Waar vrijwel alle dierenartsen over basiskennis van de meeste tumoren en tumorchirurgie beschikken, zijn er dierenartsen die zich meer op kankerzorg hebben toegelegd. Daarnaast zijn er meerdere gespecialiseerde centra die bijvoorbeeld ook chemotherapie aanbieden. En tenslotte is er het UU Kankercentrum voor Dieren, verbonden aan de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht, waar naast complexe kankerchirurgie en chemotherapie ook bestraling wordt aangeboden.

Wanneer uw hond of kat kanker heeft en uw dierenarts u niet verder kan helpen, bespreek dan de mogelijkheid van een verwijzing naar een meer in kanker gespecialiseerde dierenarts.

 

Het NKFD zet zich in om deze zorgpiramide in Nederland verder te verbeteren. Dit betekent dat er veel moet worden geïnvesteerd in het verbeteren van kennis over kanker bij huisdieren en de behandeling ervan. Daar hebben we uw financiële steun hard bij nodig. Steun ons!

 


 

Maagkanker

door NKFD, 16 april 2018

 

Het Nederlands KankerFonds voor Dieren (NKFD) ondersteunt en initieert projecten die leiden tot het vroeg opsporen van allerlei soorten kanker bij dieren en het verbeteren van de behandelmethodes, zodat de kwaliteit van leven van dieren met kanker wordt verhoogd.

Een van deze projecten is het doen van genetisch onderzoek om rassen in kaart te brengen die een hogere kans hebben op een zeldzame aandoening, zoals maagkanker.

Maagkanker is (gelukkig) zeer zeldzaam bij de hond, ongeveer 0,2% van alle gevallen van kanker bij de hond, maar komt bij sommige rassen zoals de Belgische herder langhaar veel vaker voor. Een genetische achtergrond lijkt hiermee dan ook aannemelijk.

 

Klik hier voor meer informatie over maagkanker bij de hond en het onderzoek.

Meer weten over het NKFD? www.nkfd.nl

 


Darmkanker

door NKFD, 27 maart 2018

 

Maart is internationaal uitgeroepen tot darmkanker maand. Wist u dat onze huisdieren ook te maken kunnen krijgen met deze vorm van kanker? Maar hoe kunt u als huisdiereigenaar deze ziekte herkennen?

 

Omdat de ziekte dieper in het lichaam ontstaat, zijn deze tumoren niet aan de buitenkant van uw dier te zien of te voelen. Daarnaast zijn ook de klachten van maagdarmkanker wisselend en variëren van braken tot diarree, van afvallen en een slechte eetlust tot bloed of slijm bij de ontlasting. Heeft uw huisdier last van één of meerdere van deze symptomen, dan hoeft dat zeker niet te betekenen dat uw huisdier darmkanker heeft. Het advies is wel om spoedig contact op te nemen met uw dierenarts. Deze zal dan vervolgens met verder onderzoek kunnen vaststellen of het om darmkanker gaat.

 


Tumoren in de mondholte 

door NKFD, 16 februari 2018

 

Februari is de maand van het gebit. In deze maand wordt aandacht gevraagd voor gebitscontrole- en verzorging bij gezelschapsdieren.

 

Wist u dat er ook tumoren in de mondholte van uw gezelschapsdier voorkomen? En dat bij de kat de meest voorkomende tumor in de mondholte vaak onder de tong begint? Deze tumor, het zogenaamde plaveiselcelcarcinoom, ziet er in het beginstadium uit als ontstoken mondslijmvlies en/of tandvlees. Maar als deze tumor zich verder ontwikkelt kan dit voor veel pijn en ongemak zorgen bij de kat. Doordat deze tumoren vaak in een laat stadium worden ontdekt, is behandeling in dit stadium vaak niet goed mogelijk. Alle reden om eens goed in de mond van uw kat te kijken en bijvoorbeeld bij het gapen te letten op veranderingen onder de tong.

 

Een regelmatige controle, bijvoorbeeld één keer per maand, van de mondholte en het gebit van uw gezelschapsdier is belangrijk. Uw dierenarts kan u tonen hoe een goede mondinspectie uitgevoerd moet worden.

 

 


 

 

Projecten 2018

door NKFD, 22 januari 2018

 

Het bestuur van het NKFD wenst u en uw gezelschapsdier een mooi en bovenal gezond 2018 toe. Het NKFD steunt jaarlijks een aantal wetenschappelijke onderzoeken en projecten die onze doelstelling helpen te realiseren, namelijk kanker bij dieren de baas worden.

Het NKFD ondersteunt in 2018 onder andere de volgende projecten:
•    Onderzoek naar maagkanker bij de Belgische herder langhaar
•    Onderzoek naar bindweefseltumoren bij de Golden Retriever
•    Onderzoek naar schildklierkanker bij de Duitse Staande Langhaar
•    Onderzoek naar bijniertumoren bij hond
•    Tumor dataregistratie binnen het PETscan project

 

Klik hier voor meer informatie over “Tumor dataregistratie” binnen het PETscan project. Gedurende het jaar 2018 informeren wij u graag over lopende projecten/onderzoeken.

Het Nederlands KankerFonds voor Dieren (NKFD) ondersteunt en initieert projecten die leiden tot het vroeg opsporen van allerlei soorten kanker bij dieren en het verbeteren van de behandelmethodes, zodat de kwaliteit van leven van dieren met kanker wordt verhoogd.