Vis uit uw regio

Verse Noordzeevis uit uw regio!

Supervers

Vanaf nu vindt u ook streekvis in onze schappen! Deze prachtige eerlijke kwaliteitsschol, tong en sliptong wordt voor u in de Noordzee gevangen door vissers uit Zeeland en Zuid-Holland. De vis wordt door deze familiebedrijven aangeland in de vismijnen van Stellendam, Vlissingen en Breskens, verpakt en verwerkt in Tholen en ligt in zeer korte tijd in onze schappen. Bovendien blijft de vis nóg langer vers en lekker dankzij de unieke skinfolie verpakking.

 

Duurzaam

Deze vissers innoveren continu om visserij en visserijtechnieken ecologisch te verduurzamen. Door de relatief nieuwe vistechniek met een pulskor is er geen onnodige bodemberoering, aanzienlijk minder brandstofverbruik en minder bijvangst. De vis is ondanks de duurzame eigenschappen nog niet voorzien van een MSC keurmerk. De pulskortechniek is nog vrij nieuw en gegevens van meerjarig onderzoek zijn nog niet beschikbaar, waardoor nog geen certificeringstraject mogelijk is.

 

Bereidingstip van onze vissers:

Bak de tong en schol naturel met alleen wat zou in de boter of haal ze door de melk en bak in pindaolie. Zo eet u echt heerlijke vis, die heeft geen sausje nodig!

 

 

Ik maak thuis de vis klaar

Sjaak Brinkman wist al vanaf zijn 6e jaar dat hij visserman wilde worden. "Op zee heb je vrijheid en kun je alles achter je laten. Wij zijn anderhalf jaar geleden overgeschakeld naar een andere vistechniek die duurzamer en selectiever op bodemvissen vist. Dankzij deze techniek verbruiken we minder brandstof, beroeren we de bodem minder en is er minder bijvangst. Ik maak thuis de vis klaar: een grote tong met peper en zout in de koekenpan, heerlijk!"

 

De vis vangen we twee uur varen uit de kust

Adamo Tanis is één van de Zuidwester-vissers. Hij vaart op de GO 48 met op de boeg de naam van zijn opa ‘Cornelis Senior'. Adamo is de vijfde generatie visser van dit bekende vissergeslacht uit Goedereede.

"Wij vissen vooral op tong en schol. Sinds een paar jaar maken wij gebruik van een nieuwe duurzamere vistechniek - de zogenaamde pulskor. Hierdoor is er geen onnodige bodemberoering, aanzienlijk minder brandstofverbruik en minder bijvangst."

 

 

Vis staat wel drie keer per week op het menu

Jan Marijs komt uit een grote Arnemuidense familie en vist op de ARM 22. De thuishaven is Vlissingen.
"Sinds kort vissen we met een veel ‘groener' vistuig, de pulskor. Hiermee verbruiken we minder brandstof
en de bodemberoering en de bijvangst zijn ook veel minder. De vangst wordt bewaard in speciaal slurry-ijs. Zo
blijft de kwaliteit van de vis super. Bak de tong en schol naturel met alleen wat zout in de boter. Of haal ze door de melk en bak in arachide olie. Zo eet u echt heerlijke vis; die heeft geen sausje nodig!"

 

Onze visgronden zijn op tien minuten varen

De gebroeders Baaij (Albert en Johan) uit Tholen - twee echte Zuidwester vissers - vissen met een zogenaamde Eurokotter. "Onze visgronden liggen op tien minuten varen, we kunnen daarom vaker naar de haven varen om de vis steeds zo vers mogelijk aan land te zetten. Wij hebben een gemengde visserij. Zo vissen we in het najaar en in de winter op garnalen en in het voorjaar en
de zomer op tong en schol. Dat is het mooie van onze manier van vissen, het seizoen is leidend. Wij zijn de vijfde generatie vissers van onze familie en de zesde - de zoon van Albert zit op de visserijschool in Stellendam - komt er binnenkort aan."