Advies van Johan de Vos (NKFD)

 


 

 

 

Geschokt en diep bedroefd zijn wij door het plotselinge overlijden van oncoloog en gastschrijver van de maandelijkse columns voor Agrimarkt, Johan de Vos.

Johan was een zeer gewaardeerd en bijzonder persoon voor velen. Met het heengaan van Johan verliest de dierenwereld een van z'n belangrijkste voorvechters voor het bestrijden van kanker bij dieren.


Wij wensen familie en nabestaanden van Johan veel kracht en sterkte toe.

 

 

 


 

 

Advies van dierenarts Johan de Vos

Dierenarts Johan de Vos is voorzitter van de stichting "Nederlands KankerFonds voor Dieren" (NKFD). Binnen zijn dagelijkse praktijk is hij gespecialiseerd in kanker bij gezelschapsdieren.


In de maandelijkse rubriek geeft Johan de Vos u het beste advies voor uw huisdier.

 

Laatst verschenen column van Johan de Vos:

 

Darmkankermaand

Door Johan de Vos, 21 maart 2017


Maart is uitgeroepen tot darmkankermaand. Net als mensen kunnen dieren ook darmkanker krijgen. Bij katten komen bijvoorbeeld in de darm verschillende vormen van lymfeklierkanker, ook wel lymfoom genoemd, voor. Van erg agressief tot relatief goedaardig. Relatief goedaardige vormen van een darmlymfoom zijn prima te behandelen met tabletten en de dieren kunnen jaren overleven, terwijl ze zonder behandeling allemaal komen te overlijden. Bij andere vormen van darmkanker is soms chirurgie of chemotherapie per infuus nodig. De definitieve diagnose darmkanker wordt gesteld met behulp van een darmbiopsie.

De ziekte gaat bij honden en katten vaak gepaard met langere periodes van slecht of niet eten, braken, diarree, afvallen, persdrang en bloed of slijm bij de ontlasting. Heeft uw hond/kat last van één of meerdere van deze symptomen? Neem dan direct contact op met uw dierenarts! Kanker hoeft niet de oorzaak te zijn, maar het kan wel.

 

Het Nederlands KankerFonds voor Dieren (NKFD) ondersteunt en initieert projecten die leiden tot het vroeg opsporen van allerlei soorten kanker bij dieren en het verbeteren van de behandelmethodes, zodat de kwaliteit van leven van dieren met kanker wordt verhoogd.


Meer weten over het NKFD? www.nkfd.nl

 


Lees meer berichten van Johan de Vos:

 

Maand van het gebit

door Johan de Vos, 20-02-2017


Het is erg belangrijk dat u regelmatig de mond van uw huisdier controleert op afwijkingen. Een gebit dat in goede staat verkeert heeft veel invloed op de gezondheid van uw huisdier. Kanker komt helaas vaak voor in de mondholte van honden en katten en regelmatige gebitsinspectie zorgt ervoor dat gezwellen vroeg worden ontdekt.

Niet ieder huisdier houdt ervan dat u in zijn/haar mond kijkt, daarom is het belangrijk om dit van jongs af aan te oefenen. Vraag al bij het eerste bezoek aan uw dierenarts of aan de assistente om voor te doen hoe een goede mondinspectie moet worden uitgevoerd.

Kijk voor een volledige poetsinstructie op: www.gebitscontrole.nl/gebitsverzorging/hond/tandenpoetsinstructies

Lukt het poetsen van de tanden van uw gezelschapsdier niet? Vraag dan bij ieder bezoek aan uw dierenarts om een nauwkeurige mondcontrole. Veel dierenartsenpraktijken hebben tijdens de maand van het gebit ook speciale acties voor gebitscontroles en –reinigingen.

Het Nederlands KankerFonds voor Dieren (NKFD) ondersteunt en initieert projecten die leiden tot het vroeg opsporen van allerlei soorten kanker bij dieren en het verbeteren van de behandelmethodes, zodat de kwaliteit van leven van dieren met kanker wordt verhoogd.

 

 

 

KANKER GERICHT BEHANDELEN MET EEN TABLET

door Johan de Vos, 26-01-2017


De meest voorkomende vorm van huidkanker bij de hond is de mastceltumor. En juist deze vorm van kanker heeft voor een grote doorbraak in behandeling gezorgd. Net zoals voor mensen met allerlei soorten kanker, zijn er voor honden medicijnen in tabletvorm (Masivet en Palladia) gemaakt die deze tumor gericht aanvallen. Hierdoor is er geen chemotherapie meer nodig.

Inmiddels is gebleken dat ook andere vormen van kanker bij de hond met dezelfde medicijnen kunnen worden bestreden. Een fascinerende ontwikkeling die al veel hondenlevens heeft gered en waarvan de toepassingsmogelijkheden nog lang niet aan het eind zijn gekomen.

Het Nederlands KankerFonds voor Dieren (NKFD) ondersteunt en initieert projecten die leiden tot het vroeg opsporen van allerlei soorten kanker bij dieren en het verbeteren van de behandelmethodes, zodat de kwaliteit van leven van dieren met kanker wordt verhoogd.

 

 

 

Kunnen dieren ook worden bestraald?

door Johan de Vos, 14-12-2016

 

Net als bij de mens, geldt ook voor onze huisdieren dat er naast de meer algemeen bekende behandelingen voor kanker als een operatie of chemotherapie, ook de mogelijkheid tot bestraling bestaat.

 

Deze vorm van therapie kan bij veel type tumoren worden ingezet. Hierbij moet u dan bijvoorbeeld denken aan de nabestraling van allerlei huidtumoren welke na een operatie onvolledig verwijderd blijken. Bestraling is daarnaast de enige reële behandeling voor een aantal andere vormen van kanker, zoals bijvoorbeeld tumoren in de neus, hersenen en mondholte.

 

Hoewel dit heftig klinkt, zijn de bijwerkingen bij onze honden en katten gelukkig duidelijk minder in vergelijking met die bij de mens en verdragen zij de behandeling goed.

 

 

 


 

 

 

Lymfeklierkanker bij huisdieren

door Johan de Vos, 17-11-2016


Helaas wordt het grootste deel van de honden en katten met lymfeklierkanker nog steeds geëuthanaseerd, vaak vanuit verkeerde negatieve vooroordelen over de behandeling.

Indien een hond met lymfeklierkanker niet wordt behandeld, is de levensverwachting na de diagnose nog ongeveer 6 weken. Met een aantal maanden chemotherapie kunnen jaren levenswinst worden gerealiseerd met behoud van kwaliteit van leven. Veel katten genezen door een juiste behandeling zelfs volledig van hun lymfoom.

 

 

 


 

 

Tumor Dataregistratie 

door Johan de Vos, 18-10-2016


We gaan er van uit dat één op de drie honden en één op de 4 katten te maken krijgt met kanker. Maar dat is slechts een gok.

Het Nederlands KankerFonds voor Dieren steunt een onderzoek, genaamd PETscan, dat de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken uitvoert naar welzijns- en gezondheidsproblemen bij honden en katten.

Een onderdeel van dit onderzoek is "tumor dataregistratie".

 

Door tumoren te registreren zal echt duidelijk worden hoeveel honden en katten kanker hebben en welke vorm. De verkregen data kunnen het NKFD, de fokkerijsector en ook de gezelschapsdierenarts gaan ondersteunen om Kanker bij Dieren de Baas te worden.

Klik hier voor meer informatie over het onderzoek en tumor dataregistratie.

 

 

 


 

 

De eerste kans is de beste kans

door Johan de Vos, 19-09-2016

 


De dierenarts vertelt dat uw dier kanker heeft. De vraag die waarschijnlijk als eerste bij u op komt is: wat nu? Is een behandeling mogelijk?

De meest gebruikte behandelmethode voor kanker is chirurgie. Wanneer de kanker niet is uitgezaaid en het gezwel volledig chirurgisch kan worden verwijderd, is de patiënt genezen. Met de nadruk op volledig, want daar gaat het vaak mis. Het komt redelijk vaak voor dat de tumor onvolledig wordt verwijderd. En hierdoor de kans krijgt om weer te groeien. Een tweede operatie is dan vaak veel ingrijpender met een kleinere kans op succes! Tumorchirurgie is een echte specialisatie geworden, zowel bij mensen als bij dieren.

Het Nederlands KankerFonds voor Dieren (NKFD) ondersteunt en initieert projecten die leiden tot het vroeg opsporen van allerlei soorten kanker bij dieren en het verbeteren van de behandelmethodes, zodat de kwaliteit van leven van dieren met kanker wordt verhoogd.

 

 


 

 

Hormonen, goed of slecht?

door Johan de Vos, 18-08-2016

 

We denken het regelmatig over elkaar: ‘Je hebt weer last van je hormonen zeker'. Maar hoe zit dit eigenlijk bij dieren? Wat veel mensen niet weten is dat hormonen ook een rol spelen bij het ontstaan van sommige soorten kanker.

 

Teefjes die niet of pas na de 2e loopsheid worden gesteriliseerd, vrouwelijke katten die niet worden gesteriliseerd en vrouwelijke honden en katten die de pil of de prikpil krijgen, lopen een groot risico op het krijgen van melkklierkanker. Dit wordt veroorzaakt door het hormoon progesteron dat in de eierstokken wordt gemaakt of in de (prik)pil zit.

 

Het wegvallen van geslachtshormonen kan ook een verhoogd risico met zich meebrengen. Bij een klein deel van gecastreerde reuen komt prostaatkanker vaker voor.

 

Kortom, net als mensen, kunnen dieren niet zonder hormonen, maar hormonen spelen ook een rol bij het ontstaan van ziektes.

 

 


 

 

Is kanker besmettelijk?

door Johan de Vos, 20-07-2016

 

Soms vraagt een eigenaar van een hond of kat met kanker aan mij: "Dokter, is het besmettelijk, kan één van mijn andere dieren het ook krijgen?" Bijna altijd is het antwoord nee. Alleen in (sub)tropische gebieden komt bij honden een vorm van kanker voor die seksueel overdraagbaar is en met een moeilijk woord Transmissible Venereal Tumour (TVT) heet.


Steeds meer honden komen echter via reddingsorganisaties uit het Middellandse Zeegebied naar ons land en zodoende zien we deze vorm van kanker hier steeds vaker. De gezwellen zitten aan de geslachtsorganen van zowel reuen als teven. De behandeling vindt plaats met een korte chemokuur en deze is zo goed als altijd genezend.

 

Een verwante, besmettelijke vorm van kanker komt voor in Tasmanië bij de Tasmaanse Duivel (Tasmanian Devil Facial Tumor Disease). De gezwellen zitten op hun kop en via vechten wordt de kanker overgedragen op soortgenoten. Op dit moment is door deze vorm van kanker de Tasmaanse Duivel met uitsterven bedreigd.

 

Én voor de volledigheid: kanker bij honden en katten is nooit besmettelijk voor mensen en omgekeerd.

 

 


 

 

Lunchen u en uw hond ook mee?

door Johan de Vos, 06-06-2016 

 

Een goede voeding is erg belangrijk voor de gezondheid van uw gezelschapsdier. Op zondag 9 oktober organiseert het NKFD bij Strandrestaurant Our Seaside in Renesse de Nationale Hondenlunch en de Nationale Hondenwandeling "Hart voor Kanker". Lunchen u en uw hond ook mee? Meer informatie op www.nationalehondenwandeling.nl.

 

Bent u al helemaal in de stemming? Maak dan thuis alvast een lekkere gehakt-groenteschotel voor uw hond.

 

Recept gehakt-groenteschotel


Benodigdheden:
- 2 preien
- 2 winterwortels
- Blikje mais 300 gram
- Klein blikje tomatenpuree
- 300 gram rundergehakt
- 2 el. olijfolie
- 500 ml groentebouillon zonder zout


Bereiding:

Snijd de prei in de lengte door de helft en daarna in stukjes. Snijd de wortelen in kleine blokjes. Spoel de groente en laat uitlekken. Verhit de olie in een hapjespan en bak het gehakt rul. Voeg de prei en de wortel toe en bak deze 5 minuten mee. Voeg de tomatenpuree en bouillon toe en laat het geheel zo'n 20 minuten sudderen. Voeg de mais toe en laat deze nog 2 minuten meesudderen. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen. Serveer in porties.

 

Eet smakelijk!

 

 


 

 


Wandelen met en voor uw gezelschapsdier

door Johan de Vos, 13-05-2016

 

Beweging is niet alleen goed voor uzelf maar ook voor uw gezelschapsdier. Even een blokje om, een rondje met de fiets of mee doen met een wandeling.

 

Op zondag 9 oktober organiseert het NKFD de Nationale Hondenwandeling "Hart voor Kanker" op het strand van Renesse.

 

Wandelt u ook mee? U kunt kiezen uit 2 routes, 1 km en 5 km. Elke euro die wordt opgehaald komt volledig ten goede aan kanker bij gezelschapsdieren. Schrijf u en uw hond nu in via www.nationalehondenwandeling.nl.

 

 


 

 

Wees alert, zet geen stap terug!

door Johan de Vos, 15-04-2016

 

Het is weer lente. U maakt met uw hond een wandeling in het bos of over het strand. Hij rent achter een bal, u hoort hem even janken en hij ontziet kortdurend een poot. Wat nu?

 

Een gewricht geforceerd? Vertrouwt u het niet, ga dan naar uw dierenarts! Dit kan een symptoom zijn van botkanker. Botkanker is in een vroeg stadium vaak moeilijk vast te stellen. Deze vorm van kanker komt voornamelijk voor bij grote en reuze hondenrassen, zoals Rottweilers en Ierse Wolfshonden, vaak al op relatief jonge leeftijd.

 

Wees alert, want in sommige situaties is in een vroeg stadium van botkanker een behandeling mogelijk met behoud van de poot!

 

 


Van een Paasei naar een Kippenei

door Johan de Vos, 26-03-2016


Het is bijna Pasen. Dit betekent paaseieren zoeken en lekker eten met familie.

Maar wist u dat een tumor die de grootte heeft van een chocolade paaseitje vaak al goed is op te sporen, maar dan al wel bestaat uit 1 miljard cellen?! Zolang geen actie wordt ondernomen blijft de tumor groeien. Van een paaseitje groeit de tumor uit tot de grootte van een kippenei. Een tumor ter grootte van een paasei is vaak veel makkelijker te behandelen dan een tumor ter grootte van een kippenei. Daarom is een vroege diagnose van levensbelang!


Laat elk klein bultje bij uw huisdier onderzoeken door een dierenarts!

 

 


 

Maand van het gebit

door Johan de Vos, 22-02-2016

 

Februari is de maand van de gebitsverzorging. Wat kunt u doen om het gebit van uw hond of kat schoon te houden?

 

  1. Begin vanaf een jonge leeftijd met tanden poetsen. Uw dierenarts heeft speciale tandenborstels en tandpasta voor uw hond en/of kat.
  2. Geef regelmatig harde brokken of kauwmateriaal die het ontstaan van tandsteen tegengaan.
  3. Tijdens de maand van de gebitsverzorging hebben veel dierenartsenpraktijken speciale tarieven of acties, zoals kosteloze gebitscontroles en uitgebreide poestinstructies.
  4. En kijk langer dan de tandenborstel lang is: let op bobbeltjes, rode plekjes of zweertjes in de mond. Dit kan het begin van kanker zijn!

 

Een schoon gebit draagt bij aan het voorkomen van mondholte kanker bij gezelschapsdieren!

 

 


Goede Voornemens

door Johan de Vos, 25-01-2016

 

 

Samen met u willen wij kanker bij dieren de baas worden. Helpt u mee? Denk dan ook aan goede voornemens voor uw gezelschapsdier!

 

  1. Kijk verder dan de tandenborstel lang is. Controleer het gebit en de mondholte van uw gezelschapsdier op bijvoorbeeld zweren of bulten.
  2. Houd uw kat op zonnige dagen tussen 12.00 en 16.00 uur in huis indien deze een ongepigmenteerde neus en witte oren heeft.
  3. Laat uw gezelschapsdier periodiek controleren door de dierenarts.

 

Word donateur van het NKFD! Uw hulp maakt het verschil.